Obaveštajni podaci, prema brojnim američkim zvaničnicima, tvrde da raste tenzija između Vladimira Putina i Ministarstva odbrane Rusije, uključujući i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je nekada bio među najpoverljivijim članovima užeg kruga Kremlja, prenosi "Njujork Tajms".

Govoreći u Alžiru, državni sekretar SAD Antoni Blinken je nagovestio da Putin od svojih savetnika nije dobio toliko tačne informacije o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

"Što se tiče Putina, vidite, ono što mogu da vam kažem je ovo, a to sam već rekao, jedna od velikih slabosti autokratije je da u tim sistemima nemate ljude koji govore istinu vlasti i centrima moći. I mislim da je to nešto što vidimo u Rusiji", rekao je Blinken.

Drugi američki zvaničnici su rekli da su Putinova rigidna izolacija tokom pandemije i spremnost da javno ukori savetnike koji ne dele njegove stavove, izazvali određeni stepen opreznosti, ili čak straha, u višim činovima ruske vojske. Zvaničnici veruju da Putin dobija nepotpune ili previše optimistične izveštaje o napretku ruskih snaga.

Činilo se da Putin nije znao da je ruska vojska koristila regrute u Ukrajini i da su regrutovani vojnici među poginulima u akciji, tvrde američki zvaničnici. Putinovo neznanje je pokazalo "jasan slom u protoku tačnih informacija ruskom predsedniku", prema jednom američkom zvaničniku, koji je govorio pod uslovom anonimnosti o deklasifikovanom, ali još uvek osetljivom materijalu. "Sada postoji stalna tenzija između Putina i Ministarstva odbrane", rekao je zvaničnik, piše "Njujork Tajms".

Procena američkih obaveštajnih službi takođe kaže da Putin nije u potpunosti razumeo koliko su zapadne sankcije bile štetne po rusku ekonomiju, rekli su zvaničnici. Sjedinjene Države su poslednjih nedelja gradile obaveštajne dokaze da predsednik Rusije nije dobijao tačne procene od Ministarstva odbrane i drugih visokih zvaničnika. Američki zvaničnici veruju da je Putin i dalje u "mraku" i da viši savetnici ne žele da mu govore istinu.

(Mondo/Njujork Tajms)