Ruski udar pogodio je rezervoar sa azotnom kiselinom u gradu Rubižne na istoku Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Stanovnicima grada Rubižne na istoku Ukrajine rečeno je da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što je navodno ruski udar pogodio rezervoar sa azotnom kiselinom, izazvavši oblak toksičnog dima koji je prekrio oblast.

Nejasno je koliko je kiseline bilo u rezervoaru, ali supstanca je "prilično toksična", upozorio je u utorak šef regionalne vojne administracije u Lugansku Serhij Haidai. Ljudima je rečeno da ostanu u zatvorenom prostoru ili da nose masku za lice umočenu u rastvor natrijuma i paze kako bi izbegli ružičasti oblak koji ide u pravcu vetra.

U objavi na Tviteru, ukrajinski parlament je napisao:

"U Rubižnu, Luganska oblast, ruske trupe su pogodile tenk sa azotnom kiselinom! Azotna kiselina je veoma opasna ako se udiše, proguta ili ako je u kontaktu sa kožom. Posledice ovog incidenta su slične upotrebi hemijskog ili biološkog oružja! Ovo još jednom potvrđuje stvarne namere neprijateljske strane, a to je da uništi ne samo trupe i infrastrukturu, već i stanovništvo naše zemlje koje ne želi da živi u 'ruskom svetu'. Da li je ovo dovoljna crvena linija, NATO?"

"Bolje je sačekati unutra, ova kiselina će se raspasti posle kiše. Ali niko ne zna kada će padati kiša. Zato, molim vas, gledajte ovaj ružičasti oblak i ako se kreće prema vama, sakrijte se unutra i sačekajte unutra. Ovo je bio direktan pogodak u tenk", rekao je Haidai u saopštenju.

Navodni udar dolazi u trenutku kada je ruska vojska saopštila da prebacuje fokus na istočni region Donbasa nakon povlačenja snaga iz okoline Kijeva i severne Ukrajine.

(MONDO)