Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Zapad da pokušava da "rasparča" Rusiju usred sveobuhvatnih sankcija Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini. Madurova zemlja živi pod velikim američkim embargom od 2019. godine.

"Postrojavaju se, ekonomski, politički i diplomatski (na Zapadu) za veliki rat protiv Rusije. Iz Venecuele to osuđujemo", rekao je Maduro u televizijskom govoru u petak, pa dodao:

"Oni žele rat koji će raskomadati Rusiju, uništiti je i okončati nadu da može da postoji multipolarni svet u kojem svi možemo da živimo".

Ova južnoamerička zemlja osudila je glasanje u četvrtak u Generalnoj skupštini UN za suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava globalne organizacije. Ministar spoljnih poslova Venecuele Feliks Plasensija rekao je da taj potez "ruši mostove" neophodne za dijalog i "ozbiljno ugrožava bezbednost, red i globalni mir".

SAD su 2019. godine uvele nekoliko rundi sankcija Venecueli, pogađajući, između ostalog, njenu naftnu industriju. Vašington je otvoreno podržao Madurovog političkog protivnika Huana Gvaida, dok je Maduro optužio Zapad da pokušava da ga svrgne sa vlasti. Venecuela je u prethodnom periodu bila u žiži javnosti jer je bilo govora o tome da američki predednik Džo Bajden pokušava da osigura naftu preko ove zemlje, ali je Maduro proteklih godina postao značajan saveznik Moskve.

Mnoge zemlje, uključujući zemlje članice NATO-a i EU, uvele su rethodnih nedelja sankcije Moskvi kao odgovor na njenu invaziju u Ukrajini koja je počela 24. februara. Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. S druge strane, Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

(MONDO/RT)