Čeličana Azovstal postala je žarište žestokih borbi za kontrolu nad Marijupoljem, ukrajinska vojska ranije je upozoravala da ruske snage planiraju da bombarduju ključni južni lučki grad Marijupolj i da planiraju da pokrenu ofanzivu u blizini čeličane Azovstal gde se nalaze ukrajinske trupe. Železara Azovstal jedna je od ključnih operativnih baza preostalih za nekoliko hiljada ukrajinskih boraca koji su ostali u opkoljenom gradu, a tačan broj vojnika koji je koristi je nejasan zbog nedostatka pouzdanih informacija.

Rusija tvrdi da ispod fabrike "Azovstal" postoji podzemni grad, a pojedini objekti su projektovani da izdrže nuklearni napad.

"Azovstal je ogromna građevina, ogromna fabrika sovjetske gradnje. Njena površina se može meriti sa još jednim gradom, još jednim Marijupoljem, sa svim njenim komunikacijama, putevima i podzemljem. Dakle, sam objekat je građen još u sovjetsko vreme, a tom prilikom se računalo i na mogućnost bombardovanja, blokade, a neke zgrade su čak projektovane da izdrže nuklearni udar", objašnjava Jan Gagin, savetnik šefa DNR.

Gagin ističe da "Azovstal", navodno, brane hiljade ljudi sa punim arsenalom oružja i sa velikom količinom municije. Na teritoriji fabrike imaju i prilično ozbiljan vozni park borbene tehnike.

"Stoga operacija na prvi pogled teče prilično sporo, ali, sa druge strane, treba shvatiti da ne možemo da rizikujemo ljudstvo, vojnike. Stoga se na teritoriji preduzeća stalno vode artiljerijski dvoboji. U svakom slučaju neprijatelj će biti poražen", konstatuje Gagin.

Borbe u tom delu grada ne prestaju ni na minutu – odjekuju mine, tuku automati i mitraljezi, a između kuća tutnji teška vojna tehnika. 

Azovstal je najveći industrijski centar regiona, grad u gradu. Fabrika se nalazi u južnom delu Marijupolja na obali Azovskog mora, na ušću reke Kalmius. Posmatrano iz ptičje perspektive, radi se o ogromnom lavirintu, površine 11 kvadratnih kilometara. U sovjetsko vreme ovde je izgrađeno 41 postrojenje i 80 velikih hala.

U fabrici je radilo najmanje 10.000 ljudi: topili su čelik, bavili se livenjem gvožđa, pravili šine i još mnogo toga. U Ukrajini je ovo preduzeće bilo monopolista kada je reč o mnogim vrstama valjanog metala. Na primer, 2020. godine izliveno je preko četiri miliona tona čelika.

Šest spratova pod zemljom

Fabrika je građena tako da traje vekovima. Betonski zidovi, razgranata mreža prolaza i tehnoloških tunela, brojne visoke konstrukcije idealne za osmatranje i snajperske položaje. U pogonima su opremljeni položaji tako da mogu odolevati duže vreme, a svi prilazi njima su gusto minirani. Artiljeriju "Azova“ i Oružanih snaga Ukrajine uglavnom čine preostali minobacači koji su raspoređeni bliže obali i zaštićeni masivnim fabričkim postrojenjima.

Pod kombinatom se nalaze skladišta i pouzdana skrovišta koja idu ispod zemlje na dubinu od šest spratova.

Analitičari smatraju da je Mariupolj veoma važan Putinu jer nakon pobede tamo (i predaje Azovskih trupa) može da tvrdi da je proces "denacifikacije’ uspešan”, dodao je izvor.

Profimedia/TASS Azovstal

(MONDO)