Engleski mediji navode da su otkrili zašto je Putin napao Ukrajinu, i ovaj put kao razlog se ne navodi "oslobađanje ruskog naroda iz Donbasa". Oni tvrde da napad na Ukrajinu nije ni zbog njenog približavanja NATO-u i Evropi, već i da u svemu postoji neki element lične osvete.

Naime, Putin je reagovao na to što je Ukrajina zatvorila Medvedčukove proruske televizijske stanice, zaplenila imovinu njegove porodice i stavila Medvedčuka u kućni pritvor zbog izdaje, što je Putin nazvao "apsolutnom čistkom na političkom polju", piše Gardijan. Medvedčuk je u Rusiji bio glavni čovek u Ukrajni i njenoj politici, glavni sagovornik za sve proruske političke akcije.

"Medvedčuk je bio legitiman način na koji su mogli videti svoj budući uticaj u Ukrajini... njegov 'progon' je kada je sve ovo počelo", rekao je bivši ruski funkcioner za Gardijan, koji lično poznaje Medvedčuka.

Nakon ruskog napada na Ukrajnu Medvedčuk je stavljen u kućni pritvor u njegovoj rezidenciji u Kijevu zbog optužbe za izdaju zbog navodne zavere s Kremljom za rušenje izabrane ukrajinske vlade. Ali njegovo pojavljivanje u pritvoru dalo je ukrajinskoj vladi neočekivanu priliku za cenkanje, a funkcioneri su predložili razmenu zarobljenika i sugerisali da je Medvedčuk podelio informacije koje bi mu život u Rusiji učinile nesigurnim.

 Na fotografijama koje su objavili ukrajinske službe vidi se kako namrgođen sedi u punoj vojnoj kamuflaži i s lisicama. Kremlj je na hapšenje odgovorio tvrdnjom da Putin nema posebne odnose s Medvedčukom. Ali stvar se brzo okrenula kada je nakon objavljenog snimka i fotografije Medvedčuka u kojima je uputio apel za zamenu za "branitelje Marijupolja i njegove građane koji su danas tamo i nemaju priliku za siguran izlazak kroz humanitarni koridor".

Ruska televizija je ubrzo zatim objavila video-snimak dva Britanca, Šona Pinera i Ejdena Aslina, koji pojedinačno traže za zamenu njih s Medvedčukom, ali ne upućuju apel Ukrajini i Zelenskom, već Velikoj Britaniji i Borisu Džonsonu.

Osim što su Medvedčuka pritvorili, Ukrainska sigurnosna služba je i zaplenila preko 150 dobara u njegovom posedu.Prema saopštenje Ukrajinske sigurnosne službe, dobra koja su zaplenjena uključuju 26 automobila, 32 stana, 23 kuće, 30 parcela, 17 parkirnih mesta i jahtu. Zaplenili su i deonice kapitala u 25 fabrika u vlasništvu Medvedčuka i njegove žene Oksane Marčenko.

Ukrajinski Forbs je 2021. godine procenio njegovo bogatstvo na 620 miliona dolara, ali zaplena imovine pokazuje drugu priču, dajući jasnu sliku raskošnog načina života jednog od najbogatijih ukrajinskih oligarha. Čisti dokaz toga je jahta koja je usidrena u Hrvatskoj nakon zaplene.Jahta je duga više od 90 metara i njena vrednost procenjena je na 200 miliona dolara.

(MONDO)