Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspešno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa kosmodroma Plesetsk. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je vojsci na uspešnom testiranju rakete.

Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat obezbediti sigurnost Rusije i "naterati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze". Ova raketa poznata je kao "Satana 2". Takođe je poznata kao R-36M2 Vojvoda, projektil se razvija već nekoliko godina i namenjen je kao nadogradnja trenutnih zaliha Kremlja. U stanju je da isporuči čak 15 bojevih glava usmerenih na različite ciljeve. Putin je rekao da ovakvo oružje nema nigde drugde u svetu.

"Zadaci lansiranja su u potpunosti završeni. Dizajnerske karakteristike su potvrđene u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u datu oblast na poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka", navela je agencija.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nova raketa sposobna da pogađa mete na velikim dometima koristeći različite putanje leta i ima jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da pouzdano savlada sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane.

Ruski mediji su nakon početka ukrajinske krize 2014. aktuelizovali priče o ovom oružju. Pisali su kako u istoriji čovečanstva nije postojalo tako moćno oružje kao što je "Satana" - ruska interkontinentalna balistička raketa, pravog imena R-36M2 Vojvoda. Naime, ime "Satana" dao joj je NATO koji je naziva SS-18 Satan III.

Da bi se shvatilo koliko je ona zapravo razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu. Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona, a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R - 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kilotona. Takođe, neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kilotona. "Satana" je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, barem tako tvrde Rusi, može da dopre do američkih raketnih silosa.

(MONDO)