Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti, upozoravajući da postoji "stvarna" opasnost od Trećeg svetskog rata.

Obraćajući se ruskim novinskim agencijama, on je kritikovao pristup Kijeva pregovorima, dodajući: "Dobra volja ima svoje granice. Ali ako nije recipročna, to ne pomaže procesu pregovora. Ali mi nastavljamo da se upuštamo u pregovore sa timom koji je delegirao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ovi kontakti će se nastaviti."

Lavrov je optužio Zelenskog da se "pretvara" da pregovara.

"On je dobar glumac“, rekao je i dodao: "Ako pažljivo gledate i pažljivo čitate šta on kaže, naći ćete hiljadu protivrečnosti."

S obzirom na trenutne tenzije, Lavrov je rekao da je opasnost od Trećeg svetskog rata "stvarna".

"Opasnost je ozbiljna, realna je, ne možete je potceniti", rekao je Lavrov agenciji Interfaks.

O tekućem sukobu u Ukrajini, rekao je da je uveren da će se "sve, naravno, završiti potpisivanjem sporazuma" i da će parametri ovog sporazuma biti definisani stanjem borbi koje će se voditi u trenutku kada sporazum postane realnost.

Lavrov je rekao da sve članice NATO-a osim Poljske, ne razmatraju slanje trupa u Ukrajinu. On je u intervjuu rekao i da Velika Britanija i SAD vrše pritisak na Zelenskog da odugovlači rat.

"Ni Britanija, ni SAD ne savetuju Zelenskog da ubrza pregovore. Oni preporučuju zaoštravanje pozicija", rekao je ministar.

(MONDO)