Više portala, među kojima i Mondo, pogrešno je prenelo izjave iz Rusije povodom prvog testiranja nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat II ili Sotona II. Portal "Raskrinkavanje" utvrdio je da voditelj Vladimir Solovjov jeste rekao da "kako se ispostavilo, jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija", ali da nije rekao reči koje su mu pripisane i u naslovu članka na našem portalu: "Velika Britanija će biti zbrisana s mape".

Napominjemo da su netačne tvrdnje iz prvobitne verzije članka uklonjene. U prvobitnoj verziji članka bilo je navedeno da je ruska državna televizija zapretila da će "Velika Britanija biti zbrisana sa mape novom interkontinentalnom balističkom raketom Sarmat (Satana 2)", što nije tačno.

U prvobitnoj verziji članka citirane su reči Solovjova "Kako se ispostavilo, jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija", a u naslovu su mu pripisane reči da će "Velika Britaniji biti zbrisana sa mape" i tako su čitaoci Monda dovedeni u zabludu.

Takođe, u ispravljenoj verziji je sa početka članka uklonjena netačna tvrdnja iz prvobitne verzije, da je ruska državna televizija otvoreno zapretila Velikoj Britaniji ovim naoružanjem", jer to nije tačno i čitaoci su takođe time dovedeni u zabludu.

U nastavku teksta je na mestu citiranih reči voditelja iz prvobitne verzije naveden kompletan razgovor koji su vodili voditelj Vladimir Solovjov i njegov gost, šef ruske svemirske agencije Dmitrija Rogozina, citiran na portalu raskrinkavanje.ba

Voditelj: Govorite o visoko preciznom oružju. Sada, što ukrajinska strana, što Blinken, pokušavaju nas ubijediti da naše oružje nije takvo kako se o njemu govorilo, da će uskoro kod Rusa nestati svega. Ali mislim da je upravo suprotno. Mislim da treba iznenađivati i pokazivati da je naše oružje jako dobro. Šta se može očekivati? Koje vrste perspektivnog i visokotehnološkog oružja se trebaju pojaviti? I naravno veliko pitanje je o Sarmatu. Jer kako se ispostavlja, jedan Sarmat – minus jedna Velika Britanija, jer su oni previše nepristojni.

Gost: Ne govorimo o korištenju strateškog nuklearnog oružja u konfliktu u Ukrajini.

Voditelj: Očigledno ne.

Gost: Znam jačinu ovog oružja i znam da sredstvo njegovog transportovanja non-stop se testira, non- stop se testira sistem borbene kontrole u razradi koje učestvuje naravno i Roskosmos. Glavom odgovaram da ova stvar radi jako pouzdano i ona je zlokobna u smislu potencijala odmazde koja će biti usmjerena na glavu bilo kojeg agresora. Ali ovi sistemi se ne mogu primijeniti na...

Voditelj: Na taktičkom nivou, naravno.

Gost: Da, na taktičkom nivou jer će se sve završiti za tri sekunde sa ogromnim brojem žrtava među civilnim stanovništvom što je naravno nedopustivo.

Šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin, blizak Putinov saveznik, rekao je Solovjovu "da ćemo imati 46 borbenih kompleksa strateškog naoružanja Sarmat (Satana-2)".

Novi datum testiranja Sarmata trebalo bi da bude odlučen ove nedelje.

"Ovo je veliki, značajan događaj u razvoju naprednih sistema naoružanja ruske vojske. Novi kompleks ima najviše karakteristike performansi i može da probije svu modernu protivraketnu odbranu. Ne postoji ništa slično na svetu i neće biti još dugo. Ovo zaista jedinstveno oružje će jačati borbeni potencijal naših oružanih snaga. To će pouzdano zaštiti Rusiju od spoljnih pretnji i primorati one koji pokušavaju da ugroze našu zemlju u žaru pomahnitale agresivne retorike", rekao je Putin posle prošlonedeljnog testiranja.

Raketa "Satana 2" teška je 208 tona, a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od skoro 16.000 milja na sat (25.750 kilometara). Putin ovu raketu svrstava među "nepobedive", a među njima su i hipersonične rakete Kinžal i Avangard.

 (MONDO)