Ministar privrede Robert Habek na konfrerenciji za štampu je rekao da je plan da će sredinom 2024. godine Nemačka biti nezavisna od ruskog gasa. Bio je to odgovor na ogroman pritisak na vladu u Berlinu da prestane da uvozi gas koji je "krvav". Pa i po cenu da nemaju rešenje."Za slobodu možemo malo i da se smrzavamo", izjavio je tako 9. marta bivši nemački predsednik Joahim Gauk za javni televizijski servis ARD.

Sada se ispostavlja da bi i to "smrzavanje" moglo da bude i skupo plaćeno. Istraživački novinarski magazin "Frontal" javnog servisa ZDF je otkrio da ugovori Nemačke sa Gaspromom o isporukama gasa sadrže klauzulu "Uzmi ili plati": Nemačka će do 2030. godine morati da plaća Gaspromu i za gas koji - ne uveze. Što bi je koštalo nešto više od 140 milijardi evra.

 Oksfordski Institut za energetske studije je imao uvid u ugovore Nemačke i Gasproma, a stručnjak tog instituta, Džek Šarpls, formulisao je jasno problem: "Gasprom će dobijati novac ni za šta!"

Inače, dugoročni ugovori često podrazumevaju popust za kupca i  sadrže klauzulu "Uzmi ili plati", ona za prodavca znači sigurnost da će dobijati dogovorenu sumu. Prema podacima Statističkog pregleda svetske energije firme BP, Nemačka je 2019. godine 51 odsto uvezenog gasa kupovala od Rusije, što je čini najvećim uvoznikom ruskog gasa u EU.

Ako se stvari budu odvijale onako kako je ministar privrede najavio, Nemačka će do 2030. imati dvostruki trošak, ne samo što će plaćati Gazpromov gas koji ne uvozi, već i onaj koji bude uvozila kao zamenu za njega. On će sada morati da objasni zašto je, iznoseći svoj plan o "smanjenju zavisnosti" od Gasproma, prećutao klauzulu "Uzmi ili plati" i kako će sprečiti da 140 milijardi evra bude bačeno u vetar.

(MONDO)