U novom objavljenom video snimku koji se širi društvenim mrežama veliki crni dim u blizini čeličane "Azovstalj" vidi se kako se diže iznad grada Marijupolja, preneo je CNN, navodeći da je locirao i potvrdio autentičnost snimka, koji je jedan proruski kanal prvi objavio na Telegramu sinoć.

Na video snimku može se videti veliki, crni dim u blizini severne strane kompleksa čeličane. Kako navodi CNN, sa snimka nije jasno da li dim izlazi iz same fabrike ili iz oblasti u blizini.

Međutim, zamenik komandanta bataljona Azov koji se nalazi u ​​fabrici potvrdio je za CNN da dim na snimku dolazi iz fabrike, koja je pogođena ruskim granatama. Zamenik komandanta nije hteo da kaže koji deo postrojenja je pogođen.

Juče je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštio da je ukrajinska strana prekršila režim prekida vatre u čeličani "Azovstalj" i počela granatiranje sa svojih položaja na teritoriji fabrike.

On je za rusku agenciju RIA Novosti rekao da su pripadnici Narodne milicije DNR morali da odgovore.

"Ukrajinska strana je počela da krši režim prekida vatre. Plaše se odgovornosti za svoje zločine koje čine već osam godina", rekao je sagovornik agencije.

Kako je javio izveštač ruske agencije sa lica mesta, nedaleko od teritorije fabrike čuli su se pucnji i eksplozije granata. Režim prekida vatre je uveden ranije, usled čega je nekoliko stotina civila uspelo da se evakuiše sa teritorije oko "Azovstalja" i okolnih područja.

(MONDO)