Saznanja o zabrani abortusa u SAD je objavio "Politiko" u kojima je precizirano da je taj stav Vrhovnog suda objavljen 10. februara, i da postoji mogućnost da je u međuvremenu možda promenjen. Ipak, presedan je da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

Na ovo je reagovao i američki predsednik Džozef Bajden. On je u utorak izjavio da "ne zna da li je procurela odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku", ali tvrdi da će njegova administracija biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

"Verujem da je pravo žene na izbor fundamentalno", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurila u javnost, sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda, a kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine. Izveštač Politika, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje koje je objavljeno 10. februara u međuvremenu možda promenjeno.

"Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promena", izjavio je u ponedeljak za MSNBC izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je i objavio ovu priču.

(MONDO)