Vladimir Putin uputiće Zapadu upozorenje o "sudnjem danu" kada bude predvodio proslavu 9. maja, obeležavanja 77. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, prenosi Rojters.

Na Dan pobede Rusije u ponedeljak, očekuje se da će predsednik održati govor na moskovskom Crvenom trgu pre parade trupa, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila i uputiti poruku upozorenja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proleteti iznad katedrale Vasilija. Prvi put od 2010. godine, komandni avion Il-80 "sudnjeg dana", koji bi nosio ruske snage u slučaju nuklearnog rata, pridružiće se paradi.

U slučaju nuklearnog rata, avion Il-80 "sudnjeg dana" bi postao lutajući komandni centar ruskog predsednika. Prepun je tehnologije, ali pojedini detalji su ruska državna tajna.

Putin je više puta uporedio svoj rat u Ukrajini sa borbom Sovjetskog Saveza protiv nacista, predstavljajući rusku invaziju na Ukrajinu kao bitku za zaštitu govornika ruskog od progona od strane nacista. Ukrajina i Zapad odbacuju te tvrdnje kao besmislice i kažu da ruski lider vodi ničim izazvan agresorski rat, piše Rojters.

Uoči 9. maja, zapadni zvaničnici su spekulisali da bi Putin mogao da iskoristi Paradu pobede da najavi eskalaciju vojne akcije, možda direktnu objavu rata. Kremlj je odbacio te sugestije, opisujući ih kao "besmislice". Nije rečeno šta bi Putin mogao da kaže u svom govoru u ponedeljak.

Ovako je izgledala parada prošle godine:

Profimedia Dan pobede u Moskvi

(MONDO)