Britanska aukcijska kuća Kristi (Christie’s) prodala je u Londonu poznatu maslinastozelenu jaknu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za 90.000 funti odnosno 111.000 dolara. "Dok se Ukrajna bori protiv znatno veće vojne snage i resursa kojima raspolaže ruski predsednik Vladimir Putin, aukcije se održavaju radi prikupljanja pomoći Kijevu", objavio je britanski Miror.

Aukcijska kuća Kristi učestvuje u međunarodnom programu koji ima za cilj prikupljanje pomoći Ukrajini do milion funti. Britanski premijer Boris Džonson uspeo je u nameri da podstakne licitiranje već čuvene vojne jakne Zelenskog, nazvavši "smešnom" početnu cenu od 50.000 funti.

On je je pozvao učesnike aukcije da učestvuju u tome da "velika drevna evropska prestonica Kijev više nikada ne bi mogla da bude ugrožena i da Ukrajina ponovo bude celovita i slobodna".

Zelenski, koji je jaknu darovao za aukciju tokom februara, nakon početka ruske invazije, obratio se video vezom pre početka aukcije u okviru dobrotvornog skupa "Hrabra Ukrajina" i govorio o "hrabrom Borisu" (Džonsonu) koji je došao da ga poseti u Kijevu.

Među predmetima ponuđenim na aukciji bio je i keramički vrč u obliku petla, koji je Zelenski poklonio Džonsonu tokom posete ukrajinskoj prestonici 9. aprila. Kupcima je ponuđena i poseta Kijevu u pratnji gradonačelnika i bivšeg bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička.

(MONDO/Fonet)