Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je zabrinut što ruski predsednik Vladimir Putin "trenutno nema izlaz, a ja pokušavam da shvatim šta ćemo da uradimo po tom pitanju".

Izvori su rekli Rojtersu da su američke demokrate pristale na predlog pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, uključujući veliki novi paket oružja. Bela kuća je ranije opisala Putinov govor na Dan pobede u Moskvi u ponedeljak kao "reviziju istorije koja je poprimila oblik dezinformacija".

Sovjetska pobeda u Drugom svetskom ratu dobila je gotovo religiozni status u Rusiji za vreme Putina, koji se pozivao na sećanje na "Veliki otadžbinski rat" tokom, kako je rekao, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Zapadne zemlje smatraju da je ovo lažna analogija za opravdanje ničim izazvane agresije na Ukrajinu.

Bajden je u ponedeljak potpisao zakon kojim će se ubrzati slanje vojne opreme u Ukrajinu, čime se ponovo aktivira zakon o Drugom svetskom ratu.

"Ukrajinci se svakodnevno bore za život", rekao je Bajden u Ovalnom kabinetu i dodao: "Ta borba je skupa, ali popuštanje agresiji bi bilo još skuplje".

Zakon je zasnovan na programu Drugog svetskog rata koji ima za cilj da pomogne Evropi da se odupre Hitleru. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Bajdenova administracija je Kijevu poslala vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara.

(MONDO)