Ministarstvo je saopštilo da se napad desio u Kramatorsku, koji se nalazi u delu Donjecke oblasti koji je trenutno pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Otrovni oblak se trenutno kreće ka gradu Kramatorsku nakon što su ukrajinske specijalne snage detonirale eksploziv pojačan tonom amonijum nitrata u činu provokacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

"Kijevski režim nastavlja da organizuje napade pod lažnom zastavom kako bi optužio ruske oružane snage za navodnu upotrebu otrovnih supstanci", saopštilo je ministarstvo.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, detonacija se dogodila oko 13.35 sati po lokalnom vremenu u blizini sela Mazanovka, nedaleko od Kramatorska i takođe na teritoriji koju kontrolišu kijevske snage. Nastali otrovni oblak bio je visok čak 1 kilometar, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je takođe objavilo snimke iz vazduha narandžastog oblaka koji dolazi sa mesta eksplozije. Ministarstvo je podsetilo da to nije prvi put da je ukrajinska vojska koristila veliku količinu amonijum nitrata za eksplozije da bi optužila Rusiju za insceniranje hemijskog napada. Moskva je 11. maja izvestila o operaciji pod lažnom zastavom od strane kijevskih snaga kada je dignut u vazduh tanker sa đubrivom u selu Dolgenkoe u oblasti Harkov.

Ljudi u Srbiji upozoreni na zagađenje iz Ukrajine

Meteorolog Nedeljko Todorović govorio je na samom početku rata u Ukrajini o toksičnom zagađenju iz ove zemlje koje je nastalo kao posledica sukoba, a na koje su stručnjaci upozorili da bi moglo da zahvaljujući ciklonima dođe do Srbije.

"Zemljište je vlažno, nema prašine da se podiže, a da je to moguće, dešavalo bi se i ranijih godina, kada je u pitanju i Černobilj. Da bi se materijal preneo, mora da bude mnogo više, tako da sve ostaje na licu mesta", rekao je Todorović za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, zagađenje u Ukrajini je blizu tla, ne diže se u visinu, da bi tako moglo da dođe do nas.

Pogledajte otrovni oblak sa toksičnim hemikalijama:

(MONDO)