Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak za koji tvrdi da prikazuje neke od ranjenih ukrajinskih vojnika koji su u poslednja dva dana evakuisani iz železare Azovstalj u Marijupolju.

Na snimku se vide vidno izmučeni muškarci koji leže na krevetima na bolničkom odeljenju, umotani u ćebad. Mnogi od njih gledaju u prazno.

BBC je preveo izjave i piše da je nekoliko muškaraca reklo snimateljima da su ih zbrinuli lekari koji su im dali lekove i promenili zavoje. Jedan od njih kaže da je stav Rusa normalan i da nisu izloženi fizičkom ili psihičkom zlostavljanju.

Nejasno je šta čeka zatvorenike

Rusija je ranije saopštila da se ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenih, predalo od ponedeljka iz bunkera i tunela ispod čeličane Azovstalj u Marijupolju. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se 694 ukrajinska borca predala u poslednja 24 sata, uključujući pripadnike puka Azov, uključujući 29 ranjenih.

Prema istom izvoru, 51 ranjenik je smešten u bolnicu u Novoazovsku, naselju koje kontrolišu Rusi i njihovi separatistički saveznici. Ministarstvo nije reklo ništa o sudbini zatvorenika, a neki ruski poslanici insistiraju na tome da zatvorenike ne treba menjati za ruske zatvorenike.

Pogledajte snimak vojnika iz bolnice:

(MONDO)