Ukrajina više neće ostati u sadašnjim granicama, izjavio je za RIA Novosti stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije, zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov.

Ukrajina bi u formatu kakav je bila ranije verovatno mogla da postoji kao savezna država uz puno poštovanje prava nacionalnih zajednica, posebno jezičkih, kulturnih, obrazovnih i verskih, rekao je Muradov.

"To se posebno odnosilo na prava državotvornog ruskog naroda, čija su jezička prava sadržana u desetom članu ukrajinskog ustava. Međutim, ovi principi su grubo narušeni, a ukrajinska država je postala neodrživa", naglasio je stalni predstavnik.

Prema njegovim rečima, nijedna zemlja koja poštuje sebe i svoj narod ne bi tolerisala flagrantno kršenje iskonskih prava svojih sunarodnika u susednim državama.

“A još više ako ovi pokušaji dovedu do potpunog istrebljenja ljudi, kao što se poslednjih godina desilo sa Rusima i onima koji govore ruski u Ukrajini , gde su vekovima živeli u svojoj rodnoj zemlji“, rekao je Muradov.

Od 24. februara Rusija sprovodi vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Prema podacima Ministarstva odbrane, ruska vojska udara samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, ništa ne preti civilnom stanovništvu. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

(MONDO)