Boris Bondarev, visoki ruski diplomata, podneo je ostavku na funkciju u Ujedinjenim nacijama rekavši da se nikada nije toliko stideo svoje zemlje osudivši Vladimira Putina za njegov "agresivni rat" protiv Ukrajine, prenosi "Guardian". Bondarev je savetnik ruske misije pri kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi, radio je u ministarstvu spoljnih poslova dvadeset godina i kritikovao je svoje bivše radno mesto zbog sve većeg "nivoa laži i neprofesionalizma" prema izveštaju organizacije za zaštitu prava "UN Watch". Kako prenosi "Reuters", oni su pozvali Bondareva koji im je potvrdio da je podneo ostavku.

 Izjavu Bondareva preneo je Hilel Nojer, direktor organizacije "UN Watch".

"Za dvadeset godina svoje diplomatske karijere video sam različite zaokrete naše spoljne politike, ali nikada se nisam toliko postideo svoje zemlje kao 24. februara ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i možda najteži zločin protiv naroda Rusije, sa podebljanim slovom Z koji prelazi preko naše sve nade i izgleda za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji. Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – da zauvek ostanu na vlasti! Žele da žive u pompeznim neukusnim palatama, plove na jahtama uporedivim po tonaži i ceni celoj ruskoj mornarici, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su da žrtvuju onoliko života koliko je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca već je stradalo samo za ovo", napisao je Bondarev.

 Osvrnuo se i na rad ministarstva spoljnih poslova poslednjih godina i ocenio ga je kao katastrofalan.

"Umesto nepristrasnih informacija, nepristrasnih analiza i trezvenih predviđanja, postoje propagandni klišei u duhu sovjetskih novina tridesetih godina prošlog veka. Izgrađen je sistem koji sam sebe vara", kazao je Bondarev.

Posebno je bio kritičan prema ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu.

"Ministarstvo spoljnih poslova danas se ne bavi diplomatijom. Sve se radi o ratnim huškanjima, lažima i mržnji. Služi interesima nekolicine, vrlo malog broja ljudi, čime doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike i nikog ne može kriviti osim njene nepromišljene i nepromišljene politike. Sam ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je osoba koja postala od profesionalnog i obrazovanog intelektualca postala osoba koja neprestano emituje oprečne izjave i preti svetu nuklearnim oružjem", tvrdi Bondarev.

Svoje obraćanje završio je rečima da više ne može da nastavi da radi za ministarstvo spoljnih poslova i da učestvuje u "krvavoj, svedočanskoj i apsolutno bespotrebnoj sramoti".

(MONDO)