Prema navodima nekih stranih medija, Rusija je do sada izgubila skoro 30.000 vojnika u invaziji na svog zapadnog suseda, a kako Putin nikada nije proglasio ratno stanje već "specijalnu vojnu akciju", a njegove ruke su mu malo vezane oko slanja novih snaga u Ukrajinu. Odnosno, barem na papiru, zaposleni u vojsci mogu odbiti da idu u Ukrajinu, dok rezervisti ne bi trebalo ni da vide ratište. Ali jedno je na papiru, a drugo u stvarnosti.

Jer čak i mladi ljudi, gotovo nespremni i bez ikakve opreme, ginu za Putina u Ukrajini, navodi Moskva Tajms. I sa svakim izgubljenim novim životom, stvara se potreba za novim vojnikom koji će doći na njegovo mesto. A nova taktika Putina i Kremlja, piše Moskva tajms, jeste da se ljudi namamljuju u vojsku sa, po ruskim standardima, izuzetno visokim platama.

U gradu Tula južno od Moskve, zainteresovanima se sada nudi 8.700 dolara za tromesečno ratovanje u Ukrajini. Prema dostupnim podacima, četiri puta je veća od prosečne plate u ovom gradu. Ali Tula ne nudi najviše, u delovima Čečenije tako mlade mame sa mesečnom platom od 5.200 dolara.

Prema pisanju Vašington posta, pre nego što je počela invazija na Ukrajinu, profesionalni vojnici u Rusiji su pre rata potpisivali trogodišnje ugovore po kojima bi zarađivali oko 1.000 dolara mesečno. Sada, kada interesovanje za vojsku pada, kada je moral među vojnicima u Ukrajini nizak, ruska vlast se očigledno nada da ima dovoljno onih koji su spremni da poginu za "šaku dolara"...

"Najveći ruski problem je što ne mogu adekvatno da rotirati vojsku na terenu. Ne mogu čak ni dovoljno brzo da pokriju sve gubitke i to ih sprečava od uspešne invazije", rekao je nedavno vojni analitičar Majkl Kofman, piše Njuzskvik.

(MONDO)