Najmanje 19 učenika i dve odrasle osobe ubijeno je u utorak u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Rob u teksaškom gradiću Uvaldeu u Teksasu, prenosi CNN. Naoružani napadač, kojeg su zvaničnici identifikovali kao Salvador Ramos, je mrtav i veruje se da je delovao sam.

Bivši kolega školskog napadača rekao je da mu je nekoliko dana pre napada poslao fotografije vatrenog oružja koje je imao i torbe pune municije. Neposredno pre pucnjave poslao je poruku nepoznatoj devojci, nagoveštavajući joj da planira napad.

Teksas2.jpg
Instagram 

Ramos ju je označio na fotografiji oružja i napisao: "Imam malu tajnu. Želim da ti kažem. Budi zahvalna što sam te označio." Ona je odgovorila: "Užasno je. Jedva te poznajem, a ti me označavaš na slici sa nekim oružjem." Napadač je pucao na svoju baku pre masakra u školi, pišu američki mediji.

Oglasio se Bajden

Američki predsednik Džo Bajden, vidno potresen ali i ljut, obratio se naciji nekoliko sati nakon velikog krvoprolića u osnovnoj školi u Teksasu.

"Nadao sam se kada sam postao predsednik da ovo više neću morati da radim. Još jedan masakr, ovog puta u Uvaldeu, Teksas, u osnovnoj školi. Žrtve su lepi, nevini đaci drugog, trećeg i četvrtog razreda... A koliko je još njih koji su tome bili svedoci, gledali kako ginu drugari, kao na bojnom polju. Živeće sa tim do kraja života", počeo je Bajden.

"Ne znamo još mnogo o ovome, ali znamo nešto. Znamo da neki roditelji nikada više neće videti svoju decu, nikada ih više neće uspavljivati, zagrliti. Nikada neće biti isto. Gubitak deteta je kao da neko otkine komad tvoje duše. Kao da te je nešto usisalo u šupljinu sopstvenih pluća i više nikada ne možeš izaći. Nikad više neće biti isto", rekao je Bajden, koji je i sam izgubio dvoje dece - ćerku u saobraćajnoj nesreći i sina od teške bolesti.

"Zaboga, kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije naoružanja? Prošlo je 3.448 dana, 10 godina otkako sam bio potpredsednik u Konektikatu gde je 26 ljudi, uključujući 21 dete, ubijeno u Sendi Huku. Od tada je bilo više od 900 pucnjava u školama: u Parklendu na Floridi, u Santa Feu u Teksasu, u Mičigenu... I lista se nastavlja u nedogled. Pre 10 dana smo imali pucnjavu u radnji u Bafalu. Pun mi je šešir! Moramo nešto da uradimo! I nemojte mi reći da ne možemo da utičemo na ovo krvoproliće!", rekao je on.

undefined U pucnjavi u osnovoj školi u Teksasu ubijeno je 19 dece i dvoje odraslih.

(MONDO)