Glavni vojni komandant bataljona Azov, koji se do prošle nedelje borio u lučkom gradu Marijupolju, živ je i zdrav na teritoriji pod kontrolom Rusije, rekla je njegova supruga u kratkom telefonskom razgovoru, prenosi The Times of Israel.

Katerina Prokopenko, supruga lidera Azova Denisa Prokopenka, kaže da ju je muž pitao kako je, ali je veza pukla pre nego što je on mogao da joj kaže bilo šta o sebi.

Ona kaže da je telefonski razgovor bio moguć zahvaljujući dogovoru vlada Ukrajine i Rusije i zahvaljujući posredovanju Crvenog krsta, koji je posetio neke od ukrajinskih boraca koji su se predali. Ranije ovog meseca, Rusija je saopštila da je zauzela Marijupolj i da su se borci koji se kriju u ogromnoj čeličani Azovstalj predali.

Katerina Prokopenko, rekla je agenciji Asošiejted pres u Kijevu zajedno sa drugom suprugom vojnika, Julijom Fedosjuk, da sporazum između Ukrajine i Rusije garantuje propisno sahranjivanje mrtvih vojnika i određene uslove za ratne zarobljenike, uključujući omogućavanje telefonskih razgovora sa članovima porodice nekoliko puta nedeljno.

Žene su rekle da je nekoliko porodica primilo pozive u poslednja dva dana. Rekli su da ne mogu da otkriju više detalja o sporazumu, ali se nadaju da vojnici neće biti mučeni i da će se na kraju "vratiti kući".

Podsetimo, nakon osvojenog Marijupolja komandant bataljona Azov je izveden sa teritorije fabrike specijalnim blindiranim automobilom. Ključni događaji predaje boraca iz Azovstalja odigrali su pre nekoliko dana kada je više od 260 ranjenika izvučeno iz čeličane. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su borci "ispunili svoju misiju“ u devastiranom Marijupolju i da ne postoji način da se "postrojenje oslobodi vojnim putem". Rusima se predao i zamenik komandanta Azova, Svjatoslav Palamar, preneli su ruski mediji.

undefined Azovstal ukrajina

(MONDO)