Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je osudio bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera zbog sugerisanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da Ukrajina treba da ustupi deo svoje teritorije Rusiji u ime postizanja mira što je pre moguće.

Zelenski je rekao da predlog bivšeg američkog državnog sekretara o rasparčavanju Ukrajine potiče iz duboke prošlosti i da "Kisindžerov kalendar nije 2022, već 1938. godina“.

Tako je ukrajinski predsednik jasno aludirao na Minhenski sporazum kojim su Velika Britanija i Francuska, u ime rešenja tzv. Sudetske krize su omogućile nacističkoj Nemačkoj da anektira delove zapadne Čehoslovačke. Što, pokazaće se kasnije, uopšte nije izbeglo strašni rat u Evropi, već je samo povećalo Hitlerove teritorijalne apetite.

"Iza svih ovih geopolitičkih spekulacija koje savetuju Ukrajini da nešto da Rusiji, ’veliki geopolitičari’ ne žele da vide obične ljude“, poručio je Zelenski Kisindžeru.

Kisindžerove reči, ne odražavaju namere aktuelne američke politike Džoa Bajdena prema Ukrajini, ali svakako predstavljaju želju pojedinih američkih finansijskih i političkih krugova koji ne odobravaju ovaj sukob.

Zelenski je najavio da ubuduće neće obraćati pažnju na one koji "jure na još jedan sastanak sa diktatorom", aludirajući na Putina. Šta god da uradi ruska država i "despot" na njenom čelu, napomenuo je Zelenski, uvek se nađe neko ko će reći: vodite računa I ove godine se u Davosu ponovo čulo isto, rekao je Zelenski, uprkos hiljadama ruskih projektila ispaljenih na Ukrajinu i desetinama hiljada poginulih Ukrajinaca.

Zelenski je već desetine puta obećao da će se Ukrajina boriti dok ne povrati sve svoje teritorije i da ne može biti govora o predaji zemlje agresoru, čak i ako je sto puta nadmoćniji.

(MONDO)