Oči čitavog sveta uprte su u Vladimira Putina, i planeta nikako da se zasiti podataka o njemu. Ruski predsednik je u fokusu godinama, ali posebno tokom protekla tri meseca koliko traje rat u Ukrajini. Kritičari Putinu pripisuju komplekse, pa čak i bolesti, i često ćete čuti da se uz njegovo ime pominje "sindrom Napoleona". Drugim rečima, tvrde da je Vladimir Putin zbog visine dobio komplekse i da je nizak, a šta je istina?

Četiri dana nakon početka rata u Ukrajini, britanski zvaničnik je kazao da Putin pati od "sindroma niskih muškaraca". Član Parlamenta, Džulijan Luis rekao je to u govoru a republički senator SAD Mit Romni nazvao je Putina "malim, zlim čovekom".

Koliko je visok Vladimir Putin? Visina ruskog predsednika iznosi tačno 170 centimetara, po dostupnim podacima. To ga stavlja u kategoriju prosečno visokih muškaraca na globalnom nivou, jer je uopšteni prosek visine za muškarce 171,27 centimetara.

putin i jevgenij rilov
Profimedia 

Decenijama unazad, imidž ruskog predsednika izgrađen je na utisku mačo, nepobedivog i neustrašivog muškarca. Ali njegovi kritičari zajedljivo koriste svaku priliku da ga "prozovu" i tvrde da ekstremnim sportovima i drugim prilikama da pokaže snagu i hrabrost leči komplekse jer je nizak.

"Niko mu nikada neće osporiti veštine kao što su džudo, pucanje, pecanje i drugi sportovi, ali ga niko nikada neće pozvati ni da igra košarku za rusku reprezentaciju", ocenio je novinar "Tajmsa" Majkl Dikon. Pogledajte Putinove sportske fotografije!

Profimedia Vladimir Putin i borilački sportovi

Voditelj hit emisija "Top Gear" i "Grand tour", Džeremi Klarkson, svojevremeno je prozvao Putina rekavši da je pravi razlog njegovih postupaka taj što "nije baš visok čovek".

"Napoleon nije bio baš visok, kao ni Hitler, kao ni Musolini... To ih izjeda iznutra i zbog toga povlače nepredviđene postupke. Putinu nije lako jer je svakodnevno u kontaktu s ljudima koji su barem šest centimetara viši od njega", tvrdio je voditelj.

Postoje čak i istraživanja, sprovedena u Americi, koja idu u prilog tome da ljudi više veruju visokim muškarcima i da zbog toga biraju da poverenje poklone visokim političarima. Tokom godina, predsednici SAD-a postajali su sve viši u odnosu na prosečnog Amerikanca, a istraživanja kažu da se visoki muškarci smatraju sposobnijim, zdravijim, inteligentnijim i da njihova pojava "nosi" više autoriteta.

Stoga, Putinu pripisuju Napoleonov kompleks, agresivno ili dominantno ponašanje osobe izazvano željom da se dokaže stavom, jer smatra da fizički ne imponuje drugima. I često podvlače kako je, recimo, Sergej Lavrov "daleko iznad njega" jer je visok čak 188 centimetara. Ali visina nema veze s tim, jer je Putin prosečno visok za muškarca iz Evrope.

sergej lavrov
Printscreen/Youtube/Sky News 

"Nije baš mudro uvlačiti Putinovu visinu u ovu priču. Na koji je ona način uopšte bitna? Ako je podvlačimo, podstičemo diskriminaciju i predrasude protiv ljudi. Primetiću i da je Volodimir Zelenski otprilike iste visine, a svet ga ne doživljava kao Putina", piše Džo Hamfriz, novinar "Ajriš tajmsa".

"Dok Putin bez majice jaše konja, pobeđuje u džudo borbama i mečevima hokeja, Zelenski koji je jednake visine pokazao je da centimetri nisu bitni. Važni su ljudski i moralni kvaliteti", dodao je on.

Pogledajte fotografije Putina i njegovih žena i pročitajte njegovu životnu priču!

Profimedia Putinova žena i ljubavnice

(MONDO)