Uprkos glasnim izjavama i željama, Ukrajina i druge zemlje na periferiji Evrope dugi niz godina možda neće moći da računaju na članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, piše Njujork tajms.

Kako se navodi, postoje najmanje četiri razloga zašto Ukrajina neće dobiti priliku da se pridruži EU: jedan od njih je neuspeh ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona da stvori tzv. Evropsku političku zajednicu, u kojoj bi bile Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Velika Britanija. Ova unija neće imati pune funkcije kao EU, što će mnoge zemlje pretvoriti u samo "drugi stalež“ Evrope.

"Ideja koncentričnih slojeva evropskih država, pod sloganom 'Evrope sa više brzina', više puta je predlagana ranije, uključujući i bivšeg francuskog predsednika Fransou Miterana 1989. godine, iako je tada uključivala Rusiju, ali nije dovela od konkretnog uspeha", prisećaju se autori.

Drugo, želja Vladimira Zelenskog da ubrza početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji zadire u prava mnogih drugih koji žele da uđu u EU. "Čak i početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom je sam po sebi kontroverzan, pošto su se nakon invazije prijavile i Gruzija i Moldavija, a druge zemlje su već dugo zaglavljene u ovom procesu. Turska je aplicirala 1987, Severna Makedonija 2004, Crna Gora 2008, te Albanija i Srbija 2009. godine", objašnjava medij.

Još jedan važan razlog zašto bi ukrajinska prijava mogla biti stavljena u drugi plan je taj što, kako Njujork tajms smatra, u principu EU nije spremna za širenje. "EU se nije proširila od 2013. godine, delom zato što siromašnije članice poput Rumunije i Bugarske imaju problema sa integracijom i zato što su kriterijumi za ulazak jako teški. Sadašnjih 27 zemalja članica ima dovoljno ekonomskih problema da ne pominjemo pokušaje da zadrže Mađarsku i Poljsku u skladu sa evropskim vrednostima i vladavinom prava", navodi se u članku Njujork tajmsa.

Poseban naglasak su stavili na moguću Makronovu želju da kapitalizuje ukrajinsku krizu i evropske ambicije Zelenskog. 

"Zemlje kandidati mogle bi da čame u međuprostoru do Sudnjeg dana. On je naziva 'evropskom političkom zajednicom' kao dodatkom Evropskoj uniji. Zvuči simpatično i prilično nejasno, ali krajnji cilj je očigledan", citirao je Njujork tajms reči Erika Gujera, urednika nemačkog lista Zeitung.

Ranije je Emanuel Makron rekao da bi proces pridruživanja Kijeva EU mogao da potraje nekoliko godina, pa i decenija. U vezi sa tim, on je pozvao na stvaranje nove "evropske političke zajednice" koja bi mogla da primi Ukrajinu u svoje redove.

(MONDO)