• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski gigant na putu održivog rudarstva u Srbiji! VIDEO

Medju najznačajnije projekte u okviru inicijative "Pojas i put", koji su do sada realizovani u Srbiji, spadaju ulaganja Ziđin majning grupe, koja od kraja 2018. godine sprovodi dva projekta u Srbiji.

 Kineski gigant na putu održivog rudarstva u Srbiji! VIDEO Izvor: Promo

Jedan se odnosi na strateško partnerstvo sa Srbijom u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, koji se realizuje preko kompanije Srbija Zidjin Koper, a drugi na projekat rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" koji se realizuje preko kompanije Srbija Zidjin majning.

Kineski gigant se od početka poslovanja u Srbiji trudi da uspostavi standarde održivog rudarstva kroz osavremenjivanje procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja postojećih pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti.

Zamenik generalnog direktora Zidjin Kopera u Srbiji, zadužen za zaštitu životne sredine, Džo Gang objasnio je na koji način se kompanija brine za ekologiju.

"Od kada je Zidjin preuzeo RTB Bor krajem 2018. godine i zatim promenio ime u Srbija Zidjin Koper D.O.O., uložili smo mnogo novca i truda i sveukupna situacija u vezi sa zaštitom životne sredine se značajno poboljšala. Do kraja maja 2022. godine, ukupno je uloženo 162 miliona dolara u oblast zaštite životne sredine."

Zaštiti životne sredine pristupilo se sistemski.

"Glavna ulaganja su sledeća. Prvo se odnosi na smanjenje zagađenja vazduha. Uloženo je 30 miliona dolara u izgradnju sistema za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u topionici i 6,5 miliona dolara u kontrolu prašine. Posle puštanja u rad postrojenja za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, kvalitet vazduha u Boru je mnogo bolji", rekao je Gang.

Na ovaj način kompanija pokušava da reši višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru. Krajem godine će biti pušteni u rad i novi sistemi u topionici, koji će rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja. Intezivno se radi i na prečišćavanju otpadnih voda iz procesa proizvodnje.

"Uloženo je 40,6 miliona dolara u izgradnju postrojenja za preradu voda u Jami, jezeru Robule, površinskom kopu Majdanpek i topionici, kao i sistema za prečišćavanje kanalizacije. Dodatno, kompanija namerava da uloži 4,3 miliona dolara u TAR za izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kiselih otpadnih voda i posebne deponije za odlaganje čvrstog otpada primenom najnaprednijih tehnologija", istakao je Gang.

Vodilo se računa i o preradi ostalog otpada i rekultivaciji zemljišta.

"Uloženo je 83,5 miliona dolara u sanaciju životne sredine i bezbednost jalovišta. Uloženo je oko 3,5 miliona dolara i zasađeno 2.000 sadnica stabala. Pored ulaganja u preradu voda i ekološko ozelenjavanje, uložili smo ukupno oko 13 miliona juana u druge projekte zaštite životne sredine", dodao je.

U projekat "Čukaru Peki" kompanija Srbija Zidjin majning uložila je do sada 455 miliona dolara. Istovremeno, kompanija Srbija Zidjin Koper investirala je više od 1,2 milijarde dolara u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Bor.

Privredne aktivnosti dve kompanije Zidjin majning grupe doprinose sa oko 2,5 odsto srpskom BDP-u i ukupno zapošljavaju gotovo 7.000 radnika.

Pogledajte

04:53
Kineski gigant na putu održivog rudarstva u Srbiji
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Ahahahhhhaahaha

special image