Pjotr Aleksejevič Porošenko je u veoma opuštenom izdanju sedeo za stolom, okružen skoro celom porodicom u luksuznom hotelu u Londonu. On je nedavno pokušao tri puta za dva dana da pobegne u inostranstvo iz Ukrajine, a sada je ponovo pronađen van rodne zemlje.

Ovoga puta, novinar ukrajinskog TV kanala sastao se sa bivšim predsednikom Ukrajine u restoranu mondenskog hotela u glavnom gradu Velike Britanije. Pjotr Aleksejevič, u neuglednom i izgužvanom izdanju, sedeo je za stolom, okružen skoro celom porodicom. Pored njega je sedela supruga Marina, a sa druge strane bio je najmlađi sin Mihail i njegove dve ćerke bliznakinje – Evgenija i Aleksandra.

Zapanjeni ukrajinski novinar je pitao Petra Porošenka šta radi ovde i koliko je dugo u Velikoj Britaniji. Podsetio ga je i da su mediji javljali da je bežao iz Ukrajine, a na to je burno reagovala njegova supruga Marina Anatoljevna. Prišla je novinaru i pitala "Da li nas snimate", a on je potvrdio da snima. Marina je potom pokušala da mu otme telefon!

Sam Porošenko je pokušao da smiri situaciju, rekao je supruzi da se vrati za sto a onda odgovorio da je "samo u prolazu".

"Tri sata ima kako sam stigao, a za pet sati ću otići”. Porošenko na pitanje o razlogu poseti Londonu nije odgovorio konkretno, samo je rekao da "čeka automobil". 

Inače, Porošenko je tehnički još uvek poslanik u ukrajinskom parlamentu. U decembru 2021. godine, aktuelna vlada ga je optužila za izdaju. Otputovao je u Tursku kada su optužbe objavljene, ali se u januaru vratio u Kijev. Sud je tada odbio zahtev vlade da ga stavi u zatvor, ili makar u kućni pritvor.

(MONDO)