Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolajan je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom rekao da Iran ne smatra rat pogodnim rešenjem za rešavanje problema između Rusije i Ukrajine.

Imajući u vidu nedavni sastanak iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Turkmenistanu, kao i njegove razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovom, Amir-Abdolajan je rekao da je Islamska Republika Iran spremna da potraži diplomatsko rešenje i uloži velike napore da se okonča „kriza u Ukrajini“, prenosi portal Mehrnews.

iranac dva.jpg
YouTube/EuroNews/Printscreen Hosein Amir-Abdolajan

Iranski ministar spoljnih poslova je dodao: "Od samog početka smo najavili da se, iako uočavamo osnovni uzrok krize, protivimo pribegavanju ratu i da ne mislimo da je rat prikladno rešenje za probleme".

Mi smo vaši prijatelji

Iranski visoki diplomata je takođe rekao da su odnosi Irana sa Ukrajinom uvek bili zasnovani na prijateljstvu, poštovanju i obostranim interesima u poslednje tri decenije, dodajući da je Teheran spreman da učestvuje u sporazumu o otvaranju koridora za transport žitarica u Crno more.

Iranski ministar spoljnih poslova pozvao je i ukrajinskog kolegu da poseti Teheran.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba se zahvalio Islamskoj Republici na njenom protivljenju ratu i rekao da je Ukrajina spremna za svaku političku pomoć ili podršku za okončanje krize u njegovoj zemlji.

Najviše ih zanimaju žitarice

Kuleba je takođe najavio spremnost Ukrajine za sveobuhvatno proširenje veza sa Iranom, uključujući u oblasti poljoprivrede i žitarica. On je nastavak razgovora Teherana i Kijeva o proširenju veza opisao kao konstruktivan.

kuleba.jpg
YouTube/WorldEconomicForum/Prinstcreen Dmitrij Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je dodao da su zbog ratnog stanja teški uslovi za razgovore sa Rusijom. Takođe je pozvao Amira Abdolajana da poseti Kijev.

(MONDO)