Veliki šumski požar izmakao je kontroli severno od Atine zbog čega su grčke vlasti naložile danas hitnu evakuaciju obližnjeg priobalnog grada kao meru predostrožnosti. Sa buktinjom se bori više od 100 vatrogasaca uz podršku četiri aviona i dva helikoptera.

Jak vetar raspirivao je vatru usled visokih temperatura u oblasti Šimatarija koja se nalazi na oko 50 kilometara od glavnog grada Atine, prenosi britanski "Reuters". Zaustavljena je i lokalna vozna linija.

Spasilačke ekipe pokušavale su i da ugase požar u oblasti Ahaje, na južnom poluostrvu Peloponez, gde su evakuisana četiri sela. U nedelju uveče, lokalne vlasti pozvale su stanovnike ugroženih opština da se odmah evakuišu u Agrapidohori, preneo je “Katimerini”.

Zamenik guvernera Ilije, Vasilis Janopulos, rekao je da se vatra širi ka opštinama Kotrona i Karajanika koje su već evakuisane, dok se vatrogasna brigada bori sa požarom kako vatra ne bi stigla do sela Lata u planini.

"Lata je vrlo nezgodno mesto jer ima gustu vegetaciju", naveo je Janopulos.

Janopulos je rekao da je vatrogasna jedinica uspela da zaustavi požar koji je išao ka selu Valmi, a vatra je stigla na 150 metara od kuća. Prošle godine, šumski požari opustošili su oko 300.000 hektara šuma, a Grčka je pretrpela najgori toplotni talas u poslednjih 30 godina.

(MONDO)