• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ JEDAN PROBLEM ZA SVE KOJI IDU NA LETOVANJE! Nisu samo letovi kritični, male plate su izazvale novu DRAMU

Autor Sara Šimšić

Vodeći lanci evropskih hotela u problemu sa zapošljavanjem ugostitelja

 Evropski hoteli u problemu zbog manjaka zaposljavanja ugostitelja Izvor: Shutterstock/Iakov Filimonov

Korona je uticala mnogo na branšu ugostiteljstva ne samo u Srbiji nego u celom svetu pa tako je i pogodila najveće evropske hotele. Vodeći lanci evropskih hotela zapošljavaju radnike bez iskustva dok menadžeri priznaju da im se višegodišnja praksa slabog plaćanja osoblja obila o glavu usled čega ne mogu da ispune postpandemijsku potražnju.

Hiljade zaposlenih napustile su ugostiteljsku industriju kada je međunarodno putovanje obustavljeno tokom pandemije. Mnogi su odlučili da se nikada ne vrate i našli su bolje plaćene poslove, usled čega su hotelijeri suočeni s akutnim manjkom radne snage.

"Najveći evropski hotelijer Akor sprovodi probne inicijative kako bi regrutovao ljude koji prethodno nisu radili u toj industriji, kompaniji Akor koja upravlja brendovima poput Merkjur, Ajbes i Fermont u preko 110 država, potrebno je 35.000 radnika na globalnom nivou" rekao je za Rojters izvršni direktor Sebastijan Bazin.

"Pola vremena smo bili slepi, nismo dovoljno obraćali pažnju i verovatno predugo neke ljude nismo dovoljno plaćali. Dakle, ovo je poziv na buđenje" rekao je izvršni direktor najveće evropske hotelijerske grupe prenosi Investitor.

"Pokušali smo u Lionu i Bordou pre deset dana, a tokom vikenda smo vodili razgovore s ljudima koji nisu doneli biografiju, nemaju prethodnog iskustva i oni su zapošljavani u roku od 24 sata." rekao je Bazin.

Možda će vas zanimati

 U kratkom roku, Akor u Francuskoj popunjava rupe mladim ljudima i migrantima i pritom ograničava usluge.

"To su studenti, ljudi koji dolaze iz Severne Afrike, a u suštini zatvaramo restorane za ručak ili ih otvaramo samo pet dana nedjeljno. Nema drugog rešenja. Novozaposleni će imati obuku u trajanju od šest sati kako bi naučili posao" potvrdio je Bazan za Rojters.

Manjak radne snage je naročito izražen u Španiji i Portugalu, gdje je turizam imao udio od 13 i 5 odsto u privrednoj proizvodnji pre pandemije.

"Mnogi zaposleni su odlučili da pređu u druge sektore, stoga počinjemo od nule i moramo da se borimo za talentovane" rekao je Gabrijel Eskarer, izvršni direktor španskog hotelijera Melia.

Kako bi privukli što veći broj radnika nude visoke plate, povoljnosti poput bonusa, zdravstveno osiguranje, besplatan smeštaj i ponekad u hotelskim sobama usled nedostatka smeštaja za iznajmljivanje blizu odmarališta.

(MONDO/BLIC)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lord voldemort

Izdržite legende.. Traže 1000e za noćenje, ali klošarišu se kada treba da se plate radnici

special image