Medvedev je komentarisao predlog Tokija da se ograniči cena ruske nafte. Ocenio je to kao ideju koja bi proizvela haos na svetskom tržištu zbog drastično uvećane cene nafte.

"Predlog Tokija da se ograniči cena ruske nafte doveo bi do znatno manje sirove nafte na tržištu i mogao bi drastično da poveća cene nafte", upozorio je Medvedev.

Odgovarajući na ideju koju je u nedelju izneo japanski premijer Fumio Kišida, Medvedev je na svom "Telegram" kanalu napisao da "Japan ne bi imao ni naftu ni gas iz Rusije, kao ni učešće u projektu Sahalin-2 LNG ako bi Tokio odlučio da pogura svoj predlog".

"Japanski premijer Kišida je nedavno rekao da će gornja granica cene ruske nafte biti postavljena na polovinu sadašnje cene. Plus, stvoriće se mehanizam koji neće dozvoliti kupovinu naše nafte po ceni većoj od utvrđene“, napisao je bivši predsednik.

Dalje je objasnio šta bi to značilo kada se „prevede sa japanskog na ruski".

"Takav potez bi ozbiljno ograničio količinu nafte koja je dostupna na tržištu, uzrokujući da njena cena bude mnogo viša. U stvari, biće čak i viša od predviđene astronomske cene od 300-400 dolara po barelu. Uporedite ovo sa dinamikom cena gasa", naveo je on.

Tokom prošlonedeljnog samita Grupe 7 (G7), lideri Nemačke, Francuske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Japana i Italije složili su se da istraže izvodljivost uvođenja privremenih ograničenja uvoznih cena ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu navodeći kao razlog tekući rat u Ukrajini.

Međutim, kako je Kremlj istakao, za sprovođenje mere poput one koju je predložio Japan prvo bi bilo potrebno odobrenje drugih zemalja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da je Kišidina ideja bila samo „jedna izjava, bez ikakvih odluka“.

(MONDO)