Francuski ministar za privredu, finansije, industriju i digitalnu bezbednost Bruno Le Mer je rekao da se Francuska država priprema za potpuni prekid isporuke ruskog gasa. On je to izjavio na nedeljnom sastanku kabineta u Parizu 4. jula.

Vlada Francuske se priprema za "vanrednu situaciju" za svaki slučaj. Sa oko 17 odsto snadbevanja iz Rusije, Francuska je manje zavisna od ruskog gasa nego neki najbliži susedi. Prekid je sada posebno problematičan zato što bi se francuska proizvodnja nuklearne energije borila da nadoknadi zastoj jer su mnogi reaktori trenutno isključeni zbog održavanja.

Mislim da je potpuni prekid isporuke ruskog gasa realna mogućnost. Mi moramo da se pripremimo za ovaj scenario. Bilo bi potpuno neodgovorno ignorisati ovaj scenario“, rekao je Le Mer.

Le Mer je rekao da je "prva linija odbrane" bila da domaćinstva i preduzeća smanje potrošnju energije, zatim izgradnja nove infrastrukture poput plutajućeg postrojenja koje će moći da regasifikuje pošiljke tečnog prirodnog gasa iz inostranstva.

Da podsetimo, "Severni tok 1" privremeno obustavlja isporuku gasa Nemačkoj. Nemački ministar privrede Robert Habek smatra da bi privremeni prekid mogao da preraste u trajni.

(MONDO)