Kineski specijalni administrativni region Makao, poznat kao najveći kazino grad na svetu, stavljen je u blokadu po prvi put u više od dve godine nakon novog izbijanja korona virusa.

Prema saopštenju gradske vlade od 9. jula, rad "svih industrija i komercijalnih kompanija i lokacija u Makau“ biće obustavljen od ponedeljka do 18. jula, osim onih "za koje se smatra da su od suštinskog značaja za zajednicu i svakodnevni život pripadnika javnosti". Policijske patrole su raspoređene kako bi se osiguralo poštovanje novih mera javnosti.

Dok vlasti dozvoljavaju restoranima da nastave sa radom, više od 30 kazina u Makau zatvorilo je svoja vrata prvi put od februara 2020, kada su bili zatvoreni 15 dana. Mere protiv epidemije dovele su do pada akcija igara na sreću u ponedeljak.

Industrija kockanja je žila kucavica ekonomije Makaa, sa više od 80% državnih prihoda od nje. Većina stanovnika grada je direktno ili indirektno zaposlena u industriji. U 2018. prihod od kockanja u Makau iznosio je 37 milijardi dolara.

Od 18. juna, Makao je zabeležio ukupno 1.526 slučajeva korone, prema podacima Centra za odgovor i koordinaciju na novi korona virus. Žang Longčun, sekretar za administraciju i pravosuđe Makaa, jasno je stavio do znanja da bi izolacija mogla biti produžena i epidemiološke mere pooštrene, u zavisnosti od situacije.

Sa populacijom od 681.700 i površinom od 32,9 kvadratnih kilometara, Makao se smatra najgušće naseljenim regionom na svetu. Koorna je nedavno u Kini u porastu, uprkos strogoj politici nulte tolerancije.

(MONDO)