Ukrajina je izvršila strašan raketni napad u kojem je navodno ubijeno 12 ruskih oficira, jedan general i jedan pukovnik, javlja "Daily Mail". Navodi se da je ovaj napad izveden pomoću američkih raketa "M-31" koje su ispaljene iz raketnog sistema "HIMARS". Napad se desio na aerodromu Čornobajevka, u blizini Hersona na jugu Ukrajine.

Navodno postoji video snimak na kojem se vidi kako eksplodira skladište municije u bazi, dok ruski "Telegram" kanali javljaju da je Putin besan jer je navodno protivvazdušni ruski sistem S-400 zakazao.

Aerodrom Čornobajevka je strateški važan aerodrom koji se nalazi na jugu Ukrajine. Njega je Rusija zauzela još na početku rata, a sada služi kao vojni aerodrom. Ovo nije prvi put da ukrajinska vojska bombarduje ovaj aerodrom jer je dosad već uništila desetine helikoptera u okolini Čornobajevke. Aerodrom se nalazi u blizini Hersona, koji je jedina regionalna prestonica koja je pala ruke Putinove vojske i biće u fokusu ukrajinske dalje borbe, navode britanski mediji.

Zakazao S-400?

Ratni izveštač ruske državne televizije Aleksandar Sladkov napisao je da je Ukrajina nekoliko puta pogodila u "centre odlučivanja".

"Centri su mali, ali važni. Neću ovde pisati gde, kada, koliko i ko je pogođen da ne bi odao vojne tajne. Moje pitanje je jednostavno: kada će se završiti ovo sr*nje? Možete li da popravite vojno-industrijski kompleks pa da konačno imamo preventivno sredstvo da zaustavimo ove raketne napade", rekao je ratni izveštač Sladkov.

Jedan izveštaj tvrdi da je Putin toliko besan da traži "žrtvene jarce" i okreće se protiv sopstvenih saveznika zbog neuspeha hvaljenog raketnog odbrambenog sistema S-400 da efikasno deluje u ratu. Isto radi i generalni direktor državne kompanije za oružje Jan Novikov.

"Rastavljanje je počelo u ruskom Ministarstvu odbrane zbog činjenice da S-400 ne može pravilno da zaštiti vazdušni prostor, a nije čak ni u stanju da se zaštiti od HIMARS napada. Tehničke karakteristike vodećeg PVO sistema su višestruko precenjene, a novac izdvojen za razvoj S-400 je uspešno ukraden. Prevara se pojavila nedavno, kada S-400 nisu uspeli da obore nijednu raketu HIMARS ni u Donbasu, ni u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Ne samo to, već tokom napada na vojnu bazu u Ilovajsku, rakete HIMARS su uništile kompleks S-400, koji je trebalo da zaštiti područje od vazdušnih udara", objasnio je on.

(MONDO)