Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila i uništila rusko skladište municije u Hersonskoj oblasti. Serhi Bratčuk, portparol vojne administracije Odeske oblasti, naveo je putem Telegrama da su ukrajinske snage pogodile rusko skladište municije u okupiranoj Novoj Kahovki, prenosi Kijev Independent.

Ovo je četvrti put da su skladišta municije uništena u Novoj Kahovki, navodi novinska agencija UNIAN. Više snažnih eksplozija potreslo je tokom noći grad Novu Kakhovka u pokrajini Herson u Ukrajini. Grad je, kao i veći deo Hersona, pod ruskom okupacijom.

Eksplozija je opisana je kao "apsolutno masivna" na Tviteru nalogu @IntelCrab. Istu rečenicu je ponovio i BNO Njuz: "Masovna eksplozija u ruskom skladištu municije u blizini okupiranog grada na jugu Ukrajine".

Kijevski nezavisni novinar Ilija Ponomarenko napisao je na Tviteru: "Majko Božija". Istočnoevropska novinska agencija NEKSTA je zatim dodala da je visoki regionalni zvaničnik u Ukrajini potvrdio eksploziju u Novoj Kahovi. Oni su izvestili da je Sergej Khan, ukrajinski zvaničnik koji sedi u regionalnom savetu za Herson, napisao na Fejsbuku: "U Novoj Kahovki minus jedno rusko skladište municije. Epska detonacija".

Ovo je druga noć eksplozija za četiri dana u gradu, prenosi CNN. Sergej je takođe izdao upozorenje stanovnicima: "Molim vas, čuvajte se i ne približavajte se mestu detonacije".

U gradu se nalazi ključna brana hidroelektrane, koja čini deo vodosnabdevanja poluostrva Krim, koje Rusija drži skoro deceniju. Južni ukrajinski region bio je jedan od prvih koji su ruske snage preuzele tokom invazije.

(MONDO)