Prilično visokih 30 odsto ispitanika koji su državljani Rusije smatra da "neprijateljstva u Ukrajini treba što pre prekinuti". Drugih 13 odsto nije znalo šta da odgovori, a 57 odsto ispitanika smatra da rat treba da se nastavi. Ovo su rezultati zatvorene ankete koju je VTsIOM sproveo krajem juna 2022. godine po nalogu Predsedničke administracije (AP) Ruske Federacije, čije je rezultate dobio nezavisni portal Meduza.

Kao centralno pitanje, ispitanicima je postavljeno: "Neki kažu da borbe u Ukrajini treba što pre prekinuti. Drugi smatraju da borbe ne treba prekinuti sada. Koja tačka gledišta vam je bliža: prva ili druga?"

Informaciju o ovoj tajnoj anketi Meduzi su potvrdila dva zvaničnika Kremlja koji su videli rezultate. Istraživanje je značajno jer ga je sproveo Sveruski centar za proučavanje javnog mnjenja VCIOM, koji je deo državnog aparata, a ne nezavisna agencija za istraživanje javnog mnjenja. Ali ni državni anketari nisu mogli da prećute činjenicu da gotovo svaki treći Rus ne podržava Putinov rat u Ukrajini.

Prema rezultatima istog istraživanja, među mladima je najveći broj protivnika rata, i to potencijalni vojni obveznici, pa je to možda razlog zašto predsednik Vladimir Putin nije proglasio mobilizaciju, uprkos nedostatku ljudstva na bojištu. U starosnoj grupi od 18 do 24 godine njih 56 odsto je za okončanje rata, a samo 19 odsto za njegov nastavak, dok među Rusima od 25 do 34 godine njih 43 odsto želi kraj na rat, protiv 41 odsto onih koji podržavaju nastavak neprijateljstava. Generalno, što su ispitanici stariji, to više podržavaju rat, jer je među ispitanicima starijim od 60 godina 72 odsto bilo za nastavak invazije.

Antiratno raspoloženje je najizraženije (ali i dalje ne dominantno) u dva najveća ruska grada - Moskvi i Sankt Peterburgu - gde, sudeći po podacima zatvorene ankete, oko 40 odsto ispitanika želi prekid neprijateljstava, a njih 48 odsto je za njihov nastavak. Najviše (62 odsto) pristalica nastavka borbe ima u drugim ruskim gradovima sa više od milion stanovnika.

VTsIOM nije objavio ove podatke. Međutim, na sajtu centra mogu se naći samo rezultati junske ankete da li Rusi podržavaju "specijalnu operaciju", prema kojima 72 odsto ispitanika "radije podržava" rat, a 17 odsto "radije ne podržava". 

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)