Viši savetnik ruske misije pri UN Jevgenij Varganov rekao je u četvrtak da će Rusija ispuniti sve obaveze koje je uzela na sebe.

"Rusija je potpuno posvećena svojim obavezama u okviru potpisanog četvorosmernog sporazuma postignutog u Istanbulu, koje namerava da ispuni", naveo je on.

Ukazao je na to da će memorandum potpisan između Rusije i UN u vezi sa plasiranjem ruske hrane i đubriva na globalno tržište ostati na snazi tri godine, prenosi TASS.

Podsetimo, u Istanbulu je 22. jula potpisano više dokumenata čiji je cilj da se reši pitanje snabdevanja svetskog tržišta hranom i đubrivom. Memorandum Rusije i UN potvrđuje da će se raditi na povlačenju sankcija koje sprečavaju izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva, dok se drugi dokument bavi mehanizmom izvoza žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine.

TASS navodi da sporazumi predvidaju uspostavljanje četvorosmerne koordinacije, čiji će predstavnici pregledati brodove sa žitom kako bi sprečili krijumčarenje oružja ili bilo kakve provokacije.

(MONDO)