Rusija razvija tajno oružje koje će mu omogućiti da neutrališe američki sistem HIMARS za lansiranje raketa, tvrdi ruski vojni ekspert.

Aleksej Leonkov pojavio se na državnoj televiziji "Rosija 1", u emisiji propagandiste Kremlja Vladimira Solovjova, i izneo tvrdnje o tajnom ruskom programu koji će ovo oružje učiniti nemoćnim.

HIMARS sistem postao je glavni element u ukrajinskoj odbrani tokom ruskih napada. Penzionisani general Mark Hertling opisao je HIMARS kao "nešto što će promeniti igru" u ratu koji traje već pet meseci. SAD su za sada poslale 12 ovakvih sistema, dok bi trebalo da im stigne još četiri.

aleksej leonkov
YouTube/Reckless abandon 

"HIMARS je prvi put upotrebljen u Donbasu i tada je pokazao ranjivost svog sistema. Uspeli smo da ga hakujemo, i naše tajno oružje će biti primenjeno na svim frontovima. Sistem je odličan, ne smem još uvek da mu kažem ime, ali radi na daleko većim daljinama i u sekundi neutrališe mesto lansiranja. Ovo je vrlo neprijatno iznenađenje za Amerikance", rekao je on.

Izjave vojnog stručnjaka trebalo bi uzeti s rezervom, piše "Njuzvik", jer su prenete u novini "Pravda" bez navođenja kada je Leonkov gostovao na televiziji. Ranije je ministar odbrane Ukrajine, Oleksij Reznikov, kazao da je HIMARS sistem iskorišćen da uništi više od 50 skladišta municije Rusa, dok je general Mark Mili rekao da Ukrajina ovim sistemom uništava "ruske komandne i kontrolne punktove, logističku mrežu, borbenu artiljeriju i mnoge druge mete".

Mili je prošle nedelje podvukao i da Rusi, za sada, nisu uspeli da unište nijedan HIMARS sistem. Rusija, sa svoje strane, tvrdi da je uništila već četiri. Američko Ministarstvo odbrane odbilo je da za "Njuzvik" komentariše navode Leonkova o tajnom oružju koje može da obori ovaj sistem uz pomoć hakovanja.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)