Kako prenosi "BBC", prvi brod sa ukrajinskim žitom krenuo je iz luke u Odesi. Turska je prva zemlja koja je ovo rano jutros najavila. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je to potvrdilo objavom na društvenim mrežama u 07.30 po lokalnom vremenu.

Turska je saopštila da će brod "Razoni" pod zastavom Sijera Leone pristati u luci Tripoli u Libanu. Dodali su i da su dalje isporuke planirane u narednim nedeljama. Brod prevozi oko 26.000 tona kukuruza i očekuje se da će u utorak da stigne.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pohvalio je Tursku zbog njene važne uloge u implementaciji ovog sporazuma Rusije i Ukrajine.

"Danas Ukrajina, zajedno sa partnerima, čini još jedan korak da spreči glad u svetu. Otključavanje luka će obezbediti najmanje milijardu dolara deviznog prihoda privredi i priliku za poljoprivredni sektor da planira za sledeću godinu“, napisao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Aleksandar Kubrakov na Fejsbuku.

Otključavanje luka će obezbediti najmanje milijardu dolara deviznog prihoda privredi i priliku za poljoprivredni sektor da planira za sledeću godinu. Kubrakov je dodao da 16 drugih brodova čeka na isplovljavanje u lukama Odeske oblasti u narednim nedeljama. Rusija i Ukrajina su potpisale sporazume sa Turskom i Ujedinjenim Nacijama 22. jula o otvaranju crnomorskih brodskih puteva i prenosu zaliha žita u svet kome je sve više potrebna, čime se probudila nada da će ublažiti krizu gladi koju je pokrenuo petomesečni rat.

Da podsetimo, Ukrajina je potvrdila da je grad Nikolajev, na jugu zemlje, tokom noći u subotu pretpeo najžešći napad od početka rata. Potvrđeno je da su dve osobe stradale u tom napadu Rusije. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dve škole i benzinska pumpa, kao i mnogobrojne stambene zgrade. Odesa je glavna ukrajinska luka, a iz tog razloga je i grad Nikolajev veoma važan strateški za ukrajinsku vojsku.

(MONDO)