Aleksandar Novak, potpredsednik Vlade Rusije, rekao je da su Rusija i Saudijska Arabija postigle dogovor da u oktobru održe sednicu međuvladine komisije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, prenosi "Sputnjik". Dva najveća izvoznika nafte na svetu na taj način direktno guraju "prst u oko" Sjedinjenim Američkim Državama koje u ovom trenutku pokušavaju na sve načine da smanje prihode Rusije od izvoza nafte usled rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara 2022. godine.

U okviru posete Rijadu (krajem jula) razgovarali smo o našoj bilateralnoj saradnji, kao i u formatu OPEK+. O konkretnim projektima u različitim sferama. To su, pre svega, zajednički projekti u energetici, transportu, komunalnom sektoru, razvoju obnovljivih izvora energije, nafti, gasu i hemiji”, saopštio je Novak.

On je naveo da je za sredinu oktobra planirana organizacija međuvladine komisije Rusije i Saudijske Arabije. Pored toga, ministar je istakao da se globalna potražnja za naftom oporavila do nivoa pre pandemije. On primećuje oporavak potražnje, uključujući i u Kini.
U ovom trenutku, prema pisanju ruskog Sputnjika, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da smanje prihode Rusije od prodaje nafte, i između ostalog, da odrede gornju granicu cene ruske nafte.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO/Sputnjik)