Dobro poznati premijer Australije Skot Morison, koji je naložio da se Novak Đoković deportuje iz njegove zemlje jer nije vakcinisan i nije mu prihvaćeno medicinsko izuzeće nalazi se u sred skandala. Kako prenose australijski i američki mediji, drama sa Đokvoićem je imala velikog uticaja da Skot Morison izgubi izbore, a sada se našao pred novim problemom jer je otkriveno da je tajno imenovao sebe u još pet ministarstava tokom pandemije, doneo jer je smatrao da je odgovornost samo na njemu.

Bivši premijer Australije, koji se povukao sa mesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na opštim izborima u maju, obratio se na konferenciji za novinare kako bi odgovorio na salve kritika iz aktuelne vlade i njegove sopstvene stranke zbog ovih imenovanja, prenosi Rojters.

Australijski premijer Entoni Albaneze ocenio je ovaj potez kao "uništavanje vestminsterskog sistema bez presedana“, u komentaru na saznanje da je Morison između marta 2020. i maja 2021. sebe imenovao za ministra pet resora, a da u pojedinim slučajevima na to nije upozorio postojećeg ministra.

Trojica ministara nisu bila upoznata sa činjenicom da Morison deli vlast nad njihovim ministarstvima sve do otkrića ove nedelje, rekli su oni.

"Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam ja kao premijer mogao da razumem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i na nikom drugom“, rekao je Morison novinarima, prisećajući se kako je pandemija pogodila Australiju 2020., prenosi Rojters.

Morison je naveo da nije "preuzeo" ministarstva i rekao da ministre nije ometao u radu, a obrazložio je da ih nije obavestio pošto je ovlašćenja nameravao da koristi samo u hitnim slučajevima.

Generalni guverner Dejvid Harli, kraljičin predstavnik u Australiji, potvrdio je da je potpisao dokument kojim je dozvolio Morisonu da tajno preuzme tri ministarstva, uz dodatak da je sve bilo urađeno u skladu sa članom 64 australijskog ustava.

Međutim, Albaneze, pravni eksperti i Morisonove bivše kolege su kritikovali takav potez jer je sve urađeno pod velom tajnosti. Albaneze je istakao da će tražiti pravni savet povodom tih odluka, za koje se očekuje da će ih vlada dobiti u ponedeljak, navodi britanska agencija.

(MONDO)