Administrator Fejsbuk grupe “Live from Greece”, Ana Nikolić, upozorila je sve Srbe koji letuju na Halkidikiju u Grčkoj da su nadležne službe počele da kažnjavanju prekršaj koji, nažalost, praktikuje veliki broj Srba. Bacanje opušaka kroz prozor automobila počelo je da se sankcioniše, a ona je juče tokom dana, bila svedok kada je Vatrogasna služba napisala kaznu jednom vozaču. Kako se navodi u objavi, do jačih mera je došlo usled velike opasnosti od požara.

Njen post prenosimo u celosti:

Juče je na Halkidikiju jedna osoba novčano kažnjena zbog bacanja opuška iz auta. Kaznu je napisala Vatrogasna služba. U periodu kada su velike suše i visoke temperature, bacanje opuška u prirodu može vrlo lako izazvati požar. Vatrogasci patroliraju Halkidikijem, ali i drugim destinacijama zbog izuzetno visokih temperatura.

Minimalna kazna za ovaj prekršaj od strane Vatrogasne službe je 200€, ali se novčana kazna skalira u zavinosti od kategorije rizika. Ako napravite prekršaj u periodu kada postoji visok rizik od požara kao što je sada, kazna bi bila minimum 400€, a verovatno i više. Maksimalna kazna je 5000€, u slučaju ponovljenog prekršaja.

Generalni sekretarijat civilne zaštite ažurira kartu opasnosti od požara po regijama i oblastima, na osnovu koje se i određuje visina kazne.

Najodgovornija za ove provere je saobraćajna policija. Po grčkom zakonu: ‘Vozači svih vrsta vozila koji iz svog vozila bacaju predmete ili materije koje zagađuju sredinu ili mogu izazvati požar ili nezgodu, kao što su cigarete, kažnjavaju se oduzimanjem na licu mesta saobraćajnih i vozačke dozvole na 60 dana.‘

Inače, pušenje u automobilu je dozvoljeno zakonom, uz veoma uslov: u vozilu ne sme biti dete mlađe od 12 godina. Kršenje ovog propisa dovodi do veoma visokih kazni.

Za navedeni prekršaj, kažnjava se administrativnom kaznom od 1.500 evra putnik koji puši bez obzira da li je vozač, dok se novčana kazna udvostručuje i iznosi 3.000 evra, ako pušač vozi vozilo javne namene‘.

Pored toga, vozačima ovih vozila se oduzima vozačka dozvola na period od mesec dana za svaki prekršaj, čak i ako prekršaj nisu učinili sami, već lice koje se vozi u automobilu“, napisala je Ana Nikolić.

Kazne za pušenje u Grčkoj
Facebook/Live from Greece/screenshot Kazne za pušenje u Grčkoj

(MONDO)