Kineski predsednik Si Đinping zatražio je od američkog predsednika Džoa Bajdena da spreči predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi da poseti Tajvan ranije ovog meseca, objavio je u subotu Vašington post. Iako je Bajden insistirao da Pelosi ima pravo da putuje kako želi, njegovi zvaničnici su navodno bili zabrinuti zbog antagonizacije Kine.

Si i Bajden razgovarali su telefonom krajem prošlog meseca, nekoliko dana pre nego što je Pelosi sletela na Tajvan. Prema kineskom transkriptu poziva u to vreme, Si je upozorio Bajdena da se ne "igra vatrom", pošto je Peking na posetu gledao kao na ohrabrivanje nezavisnosti Tajvana.

Prema izvorima Vašington posta, Si je direktno zamolio Bajdena da ne dozvoli nastavak putovanja, što je izjava koju ranije nije priznala nijedna strana. Međutim, Bajden je insistirao da "ne može da obaveže, objašnjavajući da je Kongres nezavisna grana vlasti i da će Pelosi, kao i drugi članovi Kongresa, sama donositi odluke o putovanjima u inostranstvo", piše list.

Pošto je Pelosi članica iste političke partije kao i Bajden i druga u nizu predsedničkog nasleđa, Kina je tu posetu shvatila kao prećutno odobravanje tajvanske nezavisnosti od strane Vašingtona, što predstavlja kršenje principa "Jedne Kine". Prema ovom principu, SAD su od 1970-ih priznale, ali ne i potvrdile, suverenitet Kine nad Tajvanom.

Bajden nije direktno podržao ili se protivio putovanju Nensi Pelosi u svojim javnim izjavama. Umesto toga, rekao je novinarima da američki vojni zvaničnici smatraju da putovanje "nije dobra ideja". Kako je Bajden izbegavao komentar, njegovi pomoćnici su "gajili duboku zabrinutost u vezi sa putovanjem", objavio je Post. Zvaničnici su navodno videli naznake da Kina razmatra pojačanje svoje vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i izrazili su zabrinutost da će Peking "iskoristiti Pelosijevu posetu kao izgovor za akciju", rekli su izvori lista.

Na kraju, poseta američke političarke dovela je do dvonedeljnih velikih kineskih vojnih vežbi oko Tajvana, koje su uključivale ispaljivanje 11 balističkih projektila u vode u blizini ostrva. Peking je takođe uveo trgovinska ograničenja za Tajpej, sankcionisao Pelosi i njenu porodicu i prekinuo diplomatske veze sa SAD po brojnim ključnim pitanjima, uključujući klimatske promene, pomorsku bezbednost i druge vojne sektore. Kina je od tada objavila belu knjigu u kojoj navodi da će težiti mirnom ujedinjenju sa Tajvanom, ali da se neće odreći upotrebe sile za postizanje ovog cilja ako bude potrebno.

Pogledajte kako je izgledala poseta Nensi Pelosi na Tajvanu:

Profimedia nensi pelosi na tajvanu

(Mondo)