Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je u utorak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. "Povratak Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi deo, u suštini je zahtev međunarodnog prava", rekao je Erdogan u video poruci na Drugom samitu Krimske platforme.

Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti da podržava Krimsku platformu koja je uspostavljena da bi se pitanje Krima rešilo mirnim putem. "Turska ne priznaje aneksiju Krima i od prvog dana otvoreno govori da je ovaj korak nelegitiman i nelegalan. Ovo je principijelan stav koji ima ne samo pravne, već i moralne osnove", rekao je on.

Takođe tokom posete Kijevu, poljski predsednik Andžej Duda pozvao je na otkazivanje baltičkog gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku. "Ne može biti povratka u normalnost u odnosima sa Moskvom", rekao je Duda u utorak na samitu Krimske platforme.

Nemačka vlada je u februaru odbila da otvori gasovod zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Ipak, u Berlinu i dalje ima zagovornika Severnog toka 2. Na platformi Krim, Ukrajina je pokušala da mobiliše međunarodnu podršku da povrati poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine. "Krim je bio i jeste deo Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin deo Poljske, kao što je Nica deo Francuske, Keln je deo Nemačke, a Roterdam deo Holandije", rekao je Duda.

(MONDO)