"Evropski lideri su u početku gurali ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ka mirovnim pregovorima sa Rusijom, ali su kasnije promenili mišljenje", rekao je bivši predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, pa dodao:

"Neću imenovati nikoga, ali predsednici i premijeri su stizali iz Evrope u grupama sa jednom porukom predsedniku Zelenskom: 'Sedi za pregovarački sto, pa ćemo nešto kasnije da smislimo'", Juščenko, koji je upravljao Ukrajinom od 2005. do 2010. godine, rekao je list "Ukrajinska pravda". Juščenko je dodao da se ton značajno promenio nakon što je Ukrajina u proleće optužila ruske trupe da su počinile ratne zločine u Buči i drugim gradovima van Kijeva.

"Ali, nakon što su videli Buču i Gostomel, počeli su da shvataju da ukrajinski narod neće dozvoliti vlastima da sednu za pregovore i kažu: 'Hajde da platimo mir nekim delom nacionalne suverene teritorije.' Niko nije više imao takve ideje!"

Rusija je započela svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji krajem februara, uzevši pod svoju kontrolu velike delove zemlje na jugu Ukrajine i postepeno potiskujući ukrajinske trupe iz Donbasa. Moskva negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine i tvrdi da ruske trupe napadaju samo vojne ciljeve.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su praktično prekinuti krajem marta, pri čemu su obe strane jedna drugu okrivile za neuspeh pregovora. Ukrajinski i zapadni zvaničnici su od tada tvrdili da bi razgovori sa Moskvom imali smisla samo ako Kijev dobije prednost na bojnom polju i može da pregovara sa pozicije snage.

"Ruske vlasti će nam sigurno ponuditi pregovore ako vide snagu sveta koji podržava Ukrajinu", rekao je Zelenski u ponedeljak.

(Mondo/RT)