Mađarski premijer Viktor Orban boravi u Moskvi na sahrani bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, koji je preminuo 30. avgusta u 91. godini. Prema Kremlju, nakon toga nije planiran sastanak Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina. Orban je u subotu odao poslednju počast Gorbačovu u moskovskom Domu sindikata. On je položio cveće na podnožje kovčega i izrazio saučešće ožalošćenoj porodici.

Memorijalnoj ceremoniji su, pored mađarskog premijera, prisustvovali ambasador SAD Džon Salivan, britanska ambasadorka Debora Bronert, nemački ambasador Geza Andreas fon Gejr, francuski ambasador Pjer Levi i ambasador Španije Markos Gomez Martinez.

Poslednji lider Sovjetskog Saveza preminuo je u utorak. Gorbačov je bio generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR-a od 1985. do 1990. godine, a zatim je postao prvi i poslednji predsednik SSSR-a. Napustio je funkciju nakon što se zemlja raspala krajem 1991. godine.

U vreme dok je bio sovjetski lider, Gorbačov je pokrenuo sveobuhvatne reforme, poznate kao perestrojka, sa ciljem liberalizacije ekonomije i javnog života. Pod njegovim vođstvom pao je Berlinski zid i okončan Hladni rat – nešto za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 1990. Međutim, Gorbačovljevi kritičari ga okrivljuju za raspad Sovjetskog Saveza i gubitak prestiža i globalnog uticaja Rusije. On će biti sahranjen na moskovskom Novodevičjem groblju pored supruge Raise, koja je umrla 1999. godine.

Pogledajte fotografije sa sahrane:

youtube/Evening Standard Sahrana Gorbačova

 (MONDO)