Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta državne himne, Britanija će videti neke promene nakon smrti kraljice Elizabete Druge i stupanja na presto njenog sina Čarlsa III. Ovo su neki aspekti koji će se promeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

Himna

Reči britanske nacionalne himne, koja datira iz 18. veka, promeniće se iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja". Kako se navodi na sajtu kraljevske porodice, himna je napisana usred patriotskog žara nakon pobede princa Čarlsa Edvarda Stjuarta nad vojskom kralja Džordža Drugog. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim pozorištima. Obično se peva samo prva strofa, koja će sada glasiti: "Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Živeo naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Daruj mu pobedu, sreću i slavu, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!".

Novčanice, kovanice i poštanske marke

Na novim kovanicama i novčanicama biće prikazana glava kralja. Stari novčići i novčanice će ostati u opticaju sve dok se na kraju ne zamene. Kada je monarhija obnovljena 1660. nakon desetogodišnje republike Olivera Kromvela, postao je običaj da se glava monarha okreće u suprotnom smeru od njegovog prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Karl III gledati levo. Tokom duge Elizabetine vladavine, pet različitih njenih portreta je korišćeno na novčićima. Biće promenjene i poštanske marke tako da će na njima biti portret novog kralja.

Kraljevski monogram

Kraljevska "šifra", monogram koji koristi monarh i koji se trenutno sastoji od pečata koji glasi "EIIR" ispod krune svetog Edvarda, takođe će biti izmenjeni. Ovaj monogram se može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Po predanju, i monogram i kraljevski grb se menjaju sa novim kraljem.

Međutim, monogrami će se pojavljivati samo na novim poštanskim sandučićima, tako da će kraljičini ostati na hiljadama njih širom zemlje, baš koliko ih je ostalo od prethodnih mohara koji su postavljeni pre njenog pristupanja. Crtica britanske istorije: Nisu sve kutije postavljene tokom Elizabetine vladavine nose monogram "EIIR", pošto predak Elizabete II, Elizabeta I, nije bila kraljica Škotske, a britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do njene smrti 1603.

Rezultat je bio da neki Škoti nikada nisu prihvatili pokojnu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njene vladavine, neki poštanski sandučići u Škotskoj su uništeni i dignuti u vazduh, tako da većina škotskih poštanskih sandučića ima svoj znak.

Promene titula

Istaknuti poslanici postaće članovi Kraljevog umesto Kraljičinog saveta, a titule koje koriste "kraljičin" će se promeniti u "kraljev".

(MONDO)