Kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se lično sastanu danas, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu u Uzbekistanu.

Ruski zvaničnici su saopštili da će sastanak, koji će biti održan na marginama samita, biti iskorišćen za detaljno razmatranje rata u Ukrajini. Kina je izrazila podršku Putinu u sukobu i okrivila SAD i NATO. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, iranski predsednik Ebrahim Raisi i indijski premijer Narendra Modi prisustvovaće događaju, prvom susretu lidera ŠOS-a licem u lice od 2019. godine. Očekuje se nekoliko bilateralnih susreta i ulazak Irana u evroazijski politički, trgovinski i bezbednosni blok.

Ruski predsednik bi u petak trebalo da se sastane sa liderima Azerbejdžana, Indije i Turske, navodi se u saopštenju. U međuvremenu, ruski predsednik je sleteo avionom u Samarkand, a snimak njegovog dolaska je podeljen na Tviteru. Odmah je upalo u oči da se Putin drži podalje od svih i ni sa kim se ne rukuje, što neki pripisuju njegovom strahu od zaraze. Takođe se videlo i da je predsednikovo obezbeđenje bilo u pripravnosti da reaguje u slučaju da ipak neko poželi da se rukuje sa Putinom.

O tome koliko Putin vodi računa da se ne zarazi govori i to da se još 2020. pisalo da je ruski predsednik u eri pandemije virusa korona živeo u predsedničkoj rezidenciji u predgrađu Moskve - Novo-Ogarjovo.

"Putin trenutno živi u Novo-Ogarjovo, gde je i živeo i pre pandemije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u filmu "Opasni virus. Godina prva" koji je emitovan na televiziji "Rusija 1", komentarišući glasine da predsednik "živi u nekom bunkeru odakle izdaje naređenja".

"On tamo (u Novo-Ogarjovo) i živi i tamo često radi. Otud dolazi u Kremlj, otud, ne tako često, kako bi želeo, leti u posete. Tehnološka rešenja mu daju efekat prisustva u mestima gde mu je potrebno", naglasio je Peskov.

Što se tiče testiranja na virus korona, on to radi onoliko koliko je potrebno za osiguranje bezbednosti, dodao je portparol predsednika.

(MONDO)