Kineski lider Si Đinping održao govor na 22. samitu Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju, koji je Kineski radio internacional preneo u potpunosti: Poštovani predsedniče Mirzijojev, Poštovane kolege: Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Hvala predsedniku Mirzijojevu na toplom prijemu i promišljenim aranžmanima. Tokom protekle godine, kao rotirajuće predsedništvo, Uzbekistan je uradio mnogo plodonosnog rada na unapređenju saradnje u različitim oblastima Organizacije, što veoma cenim. Samarkand je svetski poznati „biser Puta svile“, koji svedoči sjajnosti drevnog Puta svile. Drevni put svile dao je veliki doprinos velikom prometu roba i proizvoda na evroazijskom kontinentu, velikom širenju nauke i tehnologije, velikoj koliziji ideja i koncepata i velikoj integraciji multikulturalizma. Takođe pruža istorijsku inspiraciju za zemlje ŠOS za postizanje mira i razvoja. Ove godine se navršava 20 godina od potpisivanja Povelje Šangajske organizacije za saradnju i 15 godina od potpisivanja Ugovora o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji među državama članicama.

Države članice Organizacije su ovih godina koristile ova dva programska dokumenta kao ideološki kamen temeljac i vodič za akciju i postepeno su uspešno istraživale novi tip rasta međunarodne organizacije i akumulirale niz inspirativnih i važnih uspešnih iskustava.

--Održavati političko međusobno poverenje. Pridržavati se koncepta prijateljstva s generacije na generaciju i večnog mira među državama članicama, poštovati međusobne suštinske interese i izabrane puteve razvoja i podržavati sve strane u postizanju mira, stabilnosti, razvoja i revitalizacije.

--Pridržavati se obostrano korisne saradnje. Treba izaći u susret interesima i zahtevima jedni drugih, pridržavati se principa obimnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, jačati usklađenost razvojnih strategija i uvek ići putem zajedničke koristi i zajedničkog prosperiteta.

--Pridržavati se jednakog tretmana. Zagovarati da su sve zemlje, velike ili male, jednake i da slede princip konsenzusa.

--Pridržavati se otvorenosti i inkluzivnosti. Zalagati se za harmoničan suživot i uzajamno učenje različitih zemalja, etničkih grupa i kultura, zalagati se za dijalog među civilizacijama i tražiti zajednički jezik uz zadržavanje razlika.

--Poštovati pravičnost i pravdu. Pridržavati se ciljeva i principa Povelje UN, baviti se velikim međunarodnim i regionalnim pitanjima i suprotstavljati se povredi legitimnih prava i interesa drugih zemalja za sopstvene sebične interese.

Gornjih pet tačaka iskustva u potpunosti oličavaju „Šangajski duh“ međusobnog poverenja, uzajamne koristi, jednakosti, konsultacija, poštovanja različitih civilizacija i traženja zajedničkog razvoja. Praksa je pokazala da je „Šangajski duh“ vitalnost razvoja i rasta ŠOS, a takođe je i temeljni princip kojeg ŠOS mora da se pridržava dugo vremena. Trenutno se međunarodna situacija brzo menja. Čovečanstvo se suočava sa neviđenim izazovima. Šangajska organizacija za saradnju, kao važna snaga u međunarodnim i regionalnim poslovima, treba da neprekidno jača ujedinjenje i saradnju. Prvo, treba povećati međusobnu podršku. Moramo da jačamo kontakt na visokom nivou i stratešku komunikaciju, produbimo međusobno razumevanje i političko poverenje, kao i da međusobno podržavamo napore u zaštiti bezbednosti i razvojnih interesa.

Drugo, treba širiti saradnju u bezbednosti. Kina je iznela globalnu inicijativu o bezbednosti i pozvala sve zemlje da insistiraju na zajedničkoj, sveobuhvatnoj i dugotrajnoj ideji o bezbednosti. Nastavićemo napore da pokrenemo zajedničke antiterorističke manevre.
Treće, treba produbiti praktičnu saradnju. Dobar život naroda svih zemalja u regionu je naš zajednički cilj. Kina se nada da će međunarodna zajednica poklanjati veliku pažnju razvoju i uspostavljanju globalnih razvojnih odnosa partnerstva, radi ostvarenja snažnog, zelenog i zdravog globalnog razvoja.

Četvrto, treba jačati komunikaciju u kulturi. Moramo da produbimo saradnju u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije, zdravstva i medija. Peto, treba insistirati na multilateralizmu. Moramo da odlučno zaštitimo međunarodni sistem i međunarodni poredak na osnovu međunarodnog prava i da širimo zajedničke vrednosti čovečanstva. Evroazija je naša zajednička kuća. Zaštita mira i razvoja Evroazije je naše zajedničko očekivanje. Šangajska organizacija snosi važnu odgovornost. Zajedno ćemo stvoriti lepu budućnost Evroazije.