Skandalozni bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi (84) stigao je u London na poslednji ispraćaj kraljice Elizabete Druge, iako mu je savetovano da ne dolazi. Kako prenose strani mediji, španski premijer Pedro Sančez zatražio je od bivšeg monarha, koji živi u Abu Dabiju, da "preskoči” Elizabetinu sahranu. On je takođe istakao da će njihovu zemlju predstavljati Huanov sin, kralj Felipe Četvrti (54). Ali on je ignorisao taj zahtev i otputovao u Veliku Britaniju.

Svoj dolazak je rizikovao i jer britansko pravosuđe vodi postupak protiv njega nakon što ga je bivša ljubavnica prijavila za pretnje, klevetu i nezakonito praćenje i zatražila da mu se zabrani kontakt sa njom. Zapravo, Huanovo ponašanje nije iznenadilo javnost s obzirom na sramotu koju je u prošlosti naneo španskoj kraljevskoj porodici, zbog čega se odrekao prestola. Huan je takođe bio u Madridu u maju i odabrao je zanimljiv trenutak, tri istrage protiv njega obustavljene su dva meseca ranije.

Podsetimo, Huan Karlos I abdicirao je sa prestola 19. juna 2014 . nakon što su utvrđene finansijske nepravilnosti u njegovom poslovanju sa Saudijskom Arabijom. U javnost je procurila informacija o razgovoru njegove navodne ljubavnice Korin cu Sajn-Vitgenštajn-Sajn sa policijom. Ona je rekla da je krajem 2000-ih kralj dobio 6,7 milijardi dolara od raznih građevinskih ugovora, a sve je završilo na njegovom bankovnom računu u Švajcarskoj.

Pogledajte galeriju fotografija sa sahrane kraljice Elizabete:

Profimedia Sahrana kovceg kraljica elizabeta

Korina je takođe otkrila da je Huan Karlos I kupio zemljište u Monaku pod njenim imenom kako bi platio manji porez. Nije to uradio zato što me mnogo voli, već zato što živim u Monaku“ , istakla je ona. Ona je dodala da ju je šef španske tajne službe upozorio da rizikuje svoj život i život svoje dece ako govori o svom odnosu sa kraljem.

Zbog toga je početkom juna 2019. godine pokrenuta istraga protiv Huana Karlosa. Švajcarske vlasti su počele da ga istražuju u martu 2020. za 100 miliona dolara koje je donirala Sajn-Vitgenštajn 2012. Taj iznos je bio povezan sa poslovima sa Saudijskom Arabijom, a Korina je rekla da joj je kralj dao toliko novca jer je verovao da će je ponovo pridobiti. Međutim, kasnije ju je zamolio da vrati poklon, ali je ona odbila.

Milioni su bili povezani sa fondacijom Lucum, za koju je otvoren račun u jednoj švajcarskoj banci, a tu je i 65 miliona dolara koje je saudijski kralj Abdulah poklonio Huanu Karlosu Prvom. Huana je nasledio njegov sin Felipe Četvrti. koji je odbio da uzme bilo šta od spornog novca.

Otkriven je niz malverzacija bivšeg kralja i pisano o njegovim računima u nekoliko banaka. Španski mediji su preneli i da je u oktobru 2002. bio u privatnoj poseti predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu, sa kojim je lovio koze. Navodno se sa tog putovanja vratio sa 4 ili 5 kovčega u kojima je bilo pet miliona dolara u gotovini, koje mu je dao Nursultan.

Huan Karlos I pobegao je u Ujedinjene Arapske Emirate gde, kako prenose španski mediji, uživa u luksuzu. Odabrao je da živi na ostrvu Zaja Nurai, koje se nalazi 15 minuta vožnje brodom od Abu Dabija. Njegov dom je vila sa šest spavaćih soba, sedam kupatila, bazenom i privatnom plažom.

Priča se i da je skandalozni bivši kralj imao pet hiljada ljubavnica, a navodno je pokušao da zavede princezu Dajanu kada je imala 25 godina. Zbog ove sramote, njegova supruga Sofija (83), sa kojom je u braku od 1963. godine, odlučila je da ostane u Španiji sa ostatkom porodice, odnosno njihovim ćerkama Kristinom (57) i Elenom (58) i sinom Kingom. Felipe VI. koji pokušava da povrati poverenje naroda u carsku porodicu.

(MONDO/Story.hr)