Šef policije u Teheranu kaže da je smrt žene u pritvoru prošle nedelje bio "nesrećni" incident koji ne želi da se ponovi, prenose lokalni mediji. Devojka Maša Amini (22) je ostala bez svesti nekoliko sati nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja strogih pravila o pokrivanju glave ili hidžabu, prenosi BBC. Hosein Rahimi, policijski brigadni general, nazvao je takve tvrdnje "kukavičkim" i insistirao na tome da njoj nisu nanete fizičke povrede.

"Sačekaćemo suđenje, ali ne možemo da prestanemo da čuvamo bezbednost," rekao je Rahimi u ponedeljak, prenosi novinska agencija Fars.

Amini je umrla u petak u bolnici nakon što je tri dana provela u komi. Policija za moral ju je privela ispred stanice metroa u Teheranu u utorak. Optužili su je da je prekršila zakon koji nalaže da žene pokrivaju kosu maramom, a ruke i noge širokom odećom. Svedoci navode da su policajci ubacili Amini u kombi, pretukli je i odveli u pritvor.

Policija je odbacila ove optužbe, saopštivši da je Amini "odjednom osetila srčane probleme" dok je zajedno sa ostalim ženama čekala da joj bude "objašnjeno zašto žene moraju da nose hidžab".

Oni su, takođe, objavili snimak nadzornih kamera na kojima se vidi kako Amini razgovara sa policajkom. Policajka ju je zgrabila za odeću, a potom za glavu, kada je Amini ostala bez svesti. Ministar unutrašnjih poslova rekao je u subotu da je Amini "očigledno imala prethodnih fizičkih problema".

Njena porodica ističe da je Amini bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih tegoba koje bi objasnile iznenadni problem sa srcem. Dodao je da je njegova ćerka zadobila modrice na nogama i da je na snimcima prikazana "izmontirana verzija" događaja. Kritike na račun policije za moral, koja je nedavno pokrenula akciju protiv "neprikladne odeće", stigle su sa svih strana zbog smrti Amini.

Protesti su izbili u njenom rodnom gradu Sakezu posle sahrane u subotu. Snage bezbednosti su navodno otvorile vatru na okupljene koji su marširali ka kancelariji lokalnog guvernera i uzvikivali "smrt diktatoru", što je često usmereno protiv iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

U subotu i nedelju je takođe bilo sukoba demonstranata i policije u Sanandažu, glavnom gradu provincije Kurdistan u Iranu. Neke žene su iz protesta počele same da se šišaju.

(MONDO)